Banca Ungariei ar urma sa fuzioneze cu autoritatea de reglementare a pietei financiare (PSZÁF), potrivit unei propuneri care va fi votata vineri in Parlament, si ar forma o noua institutie, situatie care i-ar permite premierului Orbán sa scape de guvernatorul András Simor, potrivit Portfolio, citat de Mediafax.

Amendamentul legislativ propus de o comisie din Parlament prevede ca atributiile bancii centrale sa fie preluate de institutia nou formata. Presedintele acesteia va fi numit de presedintele Pál Schmitt la propunerea premierului Viktor Orbán, pentru un mandat de sase an.

Orban incearca de mai mult timp sa-si impuna controlul asupra bancii nationale si il acuza pe Simor ca nu sustine politicile economice ale guvernului.

Simor si seful PSZÁF vor ocupa posturi de adjuncti ai presedintelui noii institutii pana la expirarea mandatelor.

Propunerea trebuie votata de o majoritate de doua treimi din parlamentari.

Comisia constitutionala din Parlament a argumentat ca "fuziunea celor doua institutii ar putea fi raspunsul adecvat la noile provocari din sectorul financiar, rezultate din integrarea pietelor financiare si a diferentelor tot mai putin clare dintre sectorul bancar si alte activitati financiare".

Potrivit unui studiu realizat in 2008 pentru 150 de tari, in 25% din cazuri exista o singura institutie pentru sectorul financiar, in 35% doua institutii separate, iar in restul solutii care presupun existenta mai multor agentii.

In 2009, FMI a propus Ungariei doua solutii in aceasta privinta: mentinerea si consolidarea PSZÁF sau integrarea agentiei in banca centrala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ungaria decretează stare de pericol pe întreg teritoriul
Setari Cookie-uri