Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a cerut joi autoritatilor de reglementare sa se asigure ca legislatia bancara mai stricta privind nivelul capitalului sa nu aiba ca rezultat o criza a creditelor, iar bancilor sa mentina finantarea sectorului privat, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a impus bancilor sa ajunga la o rata de adecvare capitalului Tier 1 de minim 9% pana la jumatatea anului viitor, comparativ cu un nivel de 7% care ar fi urmat sa fie atins pana in 2013, potrivit prevederilor initiale.

Unii analisti se tem ca respectarea standardelor mai stricte ar putea determina bancile sa restranga creditarea prin reducerea expunerilor.

Draghi pare sa impartaseasca aceste temeri.

"Bancile din zona euro sunt supuse presiunilor atat in privinta bazei de capital cat si a conditiilor de finantare", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut la Berlin.

El a aratat ca planul de consolidare a capitalului este o incercate de intarire a pozitiei bancilor pe pietele financiare, dar nu este un proces usor.

Actionarii nu sunt intotdeauna receptivi la majorarea capitalului, dar alte optiuni ar avea un impact economic mai mare asupra lor, a spus seful BCE.

"Vanzarea de active nu este preferabila, iar reducerea creditarii economiei reale este si mai rea", a avertizat Draghi.

Bancherul crede ca autoritatile publice trebuie sa atenueze impactul asupra economiei reale, iar bancile ar trebui sa ia in considerare reducerea dividendelor si a compensatiilor ad hoc, pentru consolidarea capitalului.

EBA a estimat ca bancile europene au nevoie de capital suplimentar de 114,7 pentru a respecta noul standard privind capitalul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri