Fostii directori ai agentiilor de credite ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac din Statele Unite, Daniel Mudd si Richard Syron, au fost dati in judecata de comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) pentru subevaluarea unor imprumuturi subprime de sute de miliarde de dolari.
Procesele au fost inregistrate la un tribunal federal din Manhattan, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

SEC a precizat pe de alta parte ca negociaza acorduri de inchidere a litigiilor cu ambele agentii. Acordurile cu Freddie Mac si Fannie Mae cer celor doua agentii sa isi recunoasca responsabilitatea si sa coopereze cu SEC in investigatia impotriva fostilor directori.

SEC vrea sa obtina penalizarea financiara directorilor responsabili, precum si interdictia ca acestia sa mai ocupe functii in alte companii.

Fannie Mae, agentie sponsorizata de guvernul american care emite circa jumatate din totalul instrumentelor financiare garantate prin ipoteci din SUA, si Freddie Mac, companie de finantare prin credite ipotecare cu sediul in Virginia, au acceptat sa isi asume responsabilitatea pentru conduita lor.

In documentele depuse de SEC se arata ca Syron, Mudd si alti oficiali ai agentiilor au subestimat expunerea la imprumuturile ipotecare subprime, care implica un risc ridicat.

In perioada 2007-2008, conducerea Freddie Mac a evaluat expunerea companiei la 2-6 miliarde de dolari, cand ajungea de fapt la 244 miliarde de dolari.

Compania Fannie Mae a estimat petnru 2006-2008 o expunere la credite subprime de circa 4,8 miliarde de dolari, care era de fapt de 10 ori mai mare, potrivit autoritatii de reglementare.

In dosar sunt reclamati sase fosti directori ai celor doua agentii, iar procesul survine in conditiile in care SEC este criticata de reprezentanti ai justitiei si congressmeni pentru ca nu a luat masuri suficiente de pedepsire a celor responsabili de provocarea crizei creditelor imobiliare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri