Banca centrala a Greciei a lichidat TBank, una dintre cele mai mici institutii de credit din tara, cu active de 2,6 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie, prin fuziunea acesteia cu banca de stat Hellenic Postbank, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

"Licenta TBank a fost revocata, iar banca a fost pusa in lichidare", a anuntat, intr-un comunicat, banca centrala de la Atena.

Aceasta este a doua interventie a Bancii Greciei pentru preluarea unei institutii de credit mici cu probleme.

In octombrie, banca centrala a activat un fond de urgenta pentru Proton Bank, nationalizand efectiv institutia financiara, anchetata pentru posibile incalcari ale legislatiei referitoare la spalarea banilor.

Hellenic Postbank a acceptat din iunie sa fuzioneze cu TBank, la care detine o participatie de 33%. O adunare a actionarilor Hellenic saptamana trecuta nu a reusit, insa, sa intruneasca cvorumul necesar aprobarii tranzactiei.

TBank, cu o retea de 68 de sucursale si o cota de piata mai mica de 1%, a fost somata de banca centrala sa-si consolideze capitalul, dupa ce rata de adecvare coborat la numai 2,25%.

"Decizia a fost luata din cauza inabilitatii TBank de a-si restabili rata de adecvare a capitalului, in pofida eforturilor repetate ale bancii centrale de a corecta aceasta situatie", se arata in comunicat.

Proton a fost prima banca nationalizata prin Fondul de Stabilitate Financiara, facilitate infiintata de autoritatile elene si institutiile financiare internationale pentru bancile care trebuie sa se recapitalizeze dar nu pot obtine fonduri de pe piata.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care National Bank of Greece prin Banca Romaneasca si EFG Eurobank prin Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank au operatiuni sub brand propriu. Grupurile elene EFG si Alpha Bank au decis sa fuzioneze.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus: Italexit? Furie în Italia faţă de UE după summitul indecis de joi
Setari Cookie-uri