Bursele asiatice au căzut puternic, piaţa de la Seoul pierzând până la 5%, în timp ce dolarul s-a apreciat, pe fondul temerilor că decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il ar putea genera instabilitate în regiune, transmite Reuters.

Wonul sud-coreean s-a depreciat cu 1,8%, pieţele financiare reacţionând cu îngrijorare la moartea lui Kim Jong-il. Investitorii se tem că procesul de tranziţie a puterii ar putea avea consecinţe greu de anticipat, noteaza Mediafax.

Preţurile mărfurilor au scăzut de asemenea generalizat, din cauza creşterii aversiunii investitorilor faţă de risc, care a sprijinit, de altfel, moneda americană.

"Temerile privind riscul ca moartea lui Kim Jong-il să conducă la o provocare din partea Coreei de Nord împinge la vânzări. Anunţul vine într-o perioadă când piaţa financiară era deja fragilă", comentează un analist al Hyundai Securities Seoul.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut luni 2,9%, iar bursa sud-coreeană a închis în coborâre cu 3,4%, după ce a scăzut cu până la 5% în cursul şedinţei de tranzacţionare.

Analiştii anticipează scăderi în deschiderea sesiunii pe pieţele europene.

Ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi, a declarat că monitorizează evoluţia pieţelor financiare în urma anunţului privind decesul liderului nord-coreean.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 1,3%, iar dolarul s-a apreciat cu 0,5% faţă de yenul japonez. Moneda americană a urcat cu 0,3% în raport cu un coş de valute de referinţă.

Tranzacţiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indică scăderi de 0,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
COVID-19 | Vești bune în Italia: scade numărul deceselor provocate de noul virus
Setari Cookie-uri