Bursele asiatice au căzut puternic, piaţa de la Seoul pierzând până la 5%, în timp ce dolarul s-a apreciat, pe fondul temerilor că decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il ar putea genera instabilitate în regiune, transmite Reuters.
Wonul sud-coreean s-a depreciat cu 1,8%, pieţele financiare reacţionând cu îngrijorare la moartea lui Kim Jong-il. Investitorii se tem că procesul de tranziţie a puterii ar putea avea consecinţe greu de anticipat, noteaza Mediafax.

Preţurile mărfurilor au scăzut de asemenea generalizat, din cauza creşterii aversiunii investitorilor faţă de risc, care a sprijinit, de altfel, moneda americană.

"Temerile privind riscul ca moartea lui Kim Jong-il să conducă la o provocare din partea Coreei de Nord împinge la vânzări. Anunţul vine într-o perioadă când piaţa financiară era deja fragilă", comentează un analist al Hyundai Securities Seoul.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut luni 2,9%, iar bursa sud-coreeană a închis în coborâre cu 3,4%, după ce a scăzut cu până la 5% în cursul şedinţei de tranzacţionare.

Analiştii anticipează scăderi în deschiderea sesiunii pe pieţele europene.

Ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi, a declarat că monitorizează evoluţia pieţelor financiare în urma anunţului privind decesul liderului nord-coreean.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 1,3%, iar dolarul s-a apreciat cu 0,5% faţă de yenul japonez. Moneda americană a urcat cu 0,3% în raport cu un coş de valute de referinţă.

Tranzacţiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indică scăderi de 0,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri