Guvernul francez a anuntat ca nu are "nicio indoiala" ca Marea Britanie va contribui la consolidarea resurselor Fondului Monetar International (FMI) pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor de stat, propunere respinsa luni de Londra, transmite Reuters.
"Nu am nicio indoiala ca britanicii vor sustine FMI, din moment ce un numar mare de tari G20 vor contribui. Marea Britanie nu vrea sa salveze direct zona euro, dar daca este vorba de sustinerea FMI, de consolidarea FMI, vor accepta propunerea", a declarat la un post de televiziune purtatorul de cuvant al guvernului francez, Valerie Pecresse, potrivit Mediafax.

Ministrii Finantelor din zona euro au adoptat luni propunerea de a consolida resursele FMI cu 150 miliarde euro, insa tinta de 200 miliarde euro la nivelul UE propusa in urma summit-ului din 9 decembrie pare greu de atins dupa ce guvernul britanic a decis sa nu participe la efort.

Liderii europeni au convenit pe 9 decembrie ca statele UE sa acorde FMI imprumuturi in valoare totala de 200 miliarde euro, pentru a ajuta institutia sa se implice mai profund in solutionarea crizei datoriilor de stat. Potrivit propunerii, 150 miliarde euro aveau sa vina de la statele zonei euro, iar 50 miliarde euro din afara blocului monetar, exceptie facand tarile care au in derulare acorduri cu FMI.

Decizia Marii Britanii de a nu participa la schema de imprumuturi pentru FMI vine la zece zile dupa ce premierul David Cameron a refuzat sa accepte pactul de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice adoptat de principiu de toti ceilalti sefi de stat sau de guvern prezenti la summit-ul UE.

Ce vor nemtii

Banca centrala a Germaniei s-a angajat sa participe cu 41,5 miliarde euro la efort, cu conditia ca banii sa nu se intoarca in Europa, deoarece ar incalca principiul legislativ conform caruia bancile nationale nu trebuie sa finanteze guverne.

Astfel, s-a stabilit ca imprumuturile din partea tarilor zonei euro vor intra in trezoreria de resurse generale a FMI, si nu intr-un fond special de combatere a crizei din zona euro.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, urmeaza sa participe cu 31,4 miliarde euro, Italia cu 23,5 miliarde euro, iar Spania cu 14,9 miliarde euro.

Cele trei tari din zona euro care au acorduri in derulare cu FMI, Grecia, Irlanda si Portugalia, nu vor participa, a anuntat ministerul grec al Finantelor.

Dintre tarile din afara zonei euro, Cehia, Danemarca, Polonia si Suedia au acceptat sa contribuie.

Guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Miroslav Singer, a declarat insa, intr-un editorial publicat marti de presa locala, ca imprumutul de 3,5 miliarde euro care ar reprezenta contributia tarii la efort ar eroda prea mult din rezervele valutare.

Marea Britanie a precizat ca ar participa la consolidarea resurselor FMI pentru sprijinirea zonei euro numai in urma unui acord de natura globala, la nivelul grupului G20 al celor mai puternice economii ale lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri