Dobanzile pe termen scurt ale Spaniei au scazut puternic, de aproape trei ori, la o licitatie de obligatiuni derulata marti, analistii considerand ca bancile profita de lichiditatea "ieftina" oferita de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a cumpara titluri care aduc randamente relativ ridicate.

Spania s-a imprumutat marti cu 3,7 miliarde euro prin obligatiuni cu maturitatea la trei luni, la o dobanda de 1,735%, fata de randamentul de 5,11% platit la ultima licitatie similara, din luna noiembrie, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Totodata, Trezoreria de la Madrid a imprumutat 1,92 miliarde euro pe sase luni la 2,435%, fata de 5,227% in noiembrie.

Licitatia pe trei luni a fost suprasubscrisa de 2,9 ori, iar cea pe sase luni de 4,1 ori.

Desi randamentul mediu a scazut puternic fata de noiembrie si este cu 30 puncte de baza (0,3 puncte procentuale) mai mic decat nivelul de pe piata secundara anterior licitatiei, guvernul spaniol plateste inca cu peste 150 puncte de baza (1,5 puncte procentuale) mai mult decat inainte de criza datoriilor de stat.

Pe de alta parte, costurile de finantare ale Greciei au crescut marti, in cadrul unei licitatii pe trei luni prin care statul elen s-a imprumutat de 1,3 miliarde euro.

Banca Centrala Europeana va oferi miecuri bancilor din zona euro imprumuturi in conditii speciale, cu maturitatea de pana la trei ani, la o dobanda de numai 1%, masura fara precedent menita sa puna capat crizei de finantare de pe pietele din zona euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus: Google pune la bătaie 800 de mil. de dolari
Setari Cookie-uri