Fitch a retrogradat cu o treapta ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, de la "A" la "A-", si a mentinut perspectiva negativa atribuita calificativului, amenintand totodata sa coboare notele altor institutii financiare din zona euro, indeosebi Italia, Spania si Franta, transmite Reuters.
Fitch a modificat saptamana trecuta perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa si a aratat ca ar putea cobori calificativele pentru sase tari din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere, conform Mediafax.

"Retrogradarea reflecta dificultatile din piata, dar si operationale, cu care se confrunta bancile din intreaga lume, in special in Europa", se arata in comunicatul transmis marti seara de Fitch privind ratingul UniCredit.

Ratingul UniCredit pentru datorii pe termen lung a fost redus la "A-", iar ratingul pe termen scurt a fost coborat de la "F1" la "F2", ambele calificative fiind mentinute sub supraveghere cu posibilitate de retrogradare.

UniCredit a aratat, intr-un comunicat, ca ratingul a fost revizuit de Fitch in linie cu reevaluarea mai multor banci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradari este determinata in principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborare.

Fitch a retrogradat vineri cinci mari banci europene, inclusiv BNP Paribas si Deutsche Bank.

Agentia a plasat marti seara alte sapte banci italiene sub supraveghere cu posibilitatea de retrogradare, inclusiv Intesa Sanpaolo, cel mai mare creditor retail din Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena si UBI Banca.

Intesa Sanpaolo are in prezent ratingul "A" pentru datoria pe termen lung.

UniCredit si Intesa sunt prezente si pe piata romaneasca.

Intesa a notat de asemenea, intr-un comunicat, ca evaluarea in vederea retrogradarii este determinata de perspectiva negativa a ratingului Italiei.

Fitch a plasat sub evaluare si opt banci spaniole, inclusiv Banco Santander si BBVA, cele mai mari grupuri financiare locale.

De asemenea, agentia a revizuit perspectiva ratingurilor bancilor franceze Societe Generale, BPCE, Dexia Credit Local si Banque Postale de la stabila la negativa.

Seful agentiei franceze de reglementare a pietei de capital a declarat marti ca va fi nevoie de un miracol pentru ca tara sa-si pastreze ratingul AAA.

Fitch a pus sub supraveghere si bancile belgiene KBC si Dexia Bank Belgium.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri