Bancile au imprumutat 489 miliarde euro de la BCE, prin prima oferta de fonduri pe trei ani, iar accesarea de finantare peste asteptari creste optimismul ca se va putea evita o criza a creditelor, potrivit Reuters.
De asemenea, banii ar putea fi folositi pentru achizitia de obligatiuni italiene si spaniole, scrie Mediafax.

In total, 523 de banci au imprumutat fonduri de la Banca Centrala Europeana (BCE), iar cererea finala a depasit cu mult asteptarile de 310 miliarde de euro ale analistilor consultati de Reuters.

Euro a urcat la maximul ultimei saptamani fata de dolar, in timp ce cotatiile actiunilor au crescut, dupa ce rezultatele peste asteptari ale licitatiei organizate de BCE au sustinut apetitul de risc.

Imprumuturile pe trei ani reprezinta cea mai recenta incercare a BCE de a rezolva problemele din zona euro.

Banca europeana spera ca finantarea fara limite, foarte ieftina si pe termen lung va avea o gama larga de efecte benefice, intre care consolidarea increderii in banci, reducerea pericolului unei crize a creditelor si posibila achizitie de catre institutiile financiare de obligatiuni ale Spaniei si Italiei.

In loc de o dobanda fixa, imprumuturile pe trei ani au fost oferite la media dobanzii BCE pentru urmatorii trei ani. In prezent, dobanda de politica monetara se afla la nivelul minim record de 1%.

Pentru unele banci, fondurile ar putea fi cu pana la 3 puncte procentuale mai ieftine decat ar obtine pe piata financiara. In cadrul programului pe trei ani, bancile au putut refinanta imprumuturi luate de la BCE in octombrie pe perioada mai scurta si vor putea returna banii dupa numai un an daca doresc.

Un alt factor care a sustinut cererea este dependenata ridicata a bancilor de fonduri de la BCE. In raportul de stabilitate financiara, publicat luni, BCE a avertizat ca aceasta dependenta ar putea fi dificil de tratat.

Bancile din zona euro si-au majorat de aproape patru ori imprumuturile de la BCE incepand din iunie, la 150 miliarde de euro, in timp ce bancile din Spania si Italia atrag fiecare peste 100 miliarde de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri