Presedintele Royal Bank of Scotland (RBS), Philip Hampton, anticipeaza ca "o tara mica" va iesi din zona euro, eveniment care ar intensifica presiunile asupra sistemului bancar global, transmite Reuters.
"Cred ca este probabil ca o tara, una mica, sa iasa. Ar putea fi oricare dintre ele, deoarece cred ca unele decizii vor fi determinate de evenimente politice in aceeasi masura ca situatia economica, nelinistea sociala, si alte astfel de lucruri. Dar cred ca exista o snsa foarte mare ca una dintre tari sa iasa", a afirmat Hampton, potrivit Mediafax.

Bancile europene au accesat miercuri un volum record de finantare de la Banca Centrala Europeana (BCE), de 489 miliarde euro, in cadrul primei scheme de lichiditate pe trei ani, la dobanzi foarte reduse, de 1%, derulata de institutie pentru a calma tensiunile de pe pietele de credit.

Masura luata de BCE a fost intampinata initial cu optimism de piete, datorita sperantelor ca bancile vor folosi banii pentru a cumpara obligatiuni de stat ale tarilor de la "periferia" zonei euro, calmand tensiunile generate de criza datoriilor de stat.

Optimismul s-a risipit insa rapid, deoarece analistii si investitorii cred ca bancile vor prefera sa-si consolideze situatiile financiare si capitalul cu "banii ieftini" de la BCE, fara a sprijini economia si pietele de obligatiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri