Grecii si spaniolii care simt ca nu mai au sanse sa-si gaseasca un loc de munca se inghesuie in Germania, potrivit Mediafax, care citeaza Reuters.

Cifrele Institutului German de Statistica arata ca numarul imigrantilor a crescut puternic odata cu escaladarea crizei datoriilor de stat.

Astfel, economia puternica si rezistenta a Germaniei atrage somerii statelor lovite de criza din zona euro.

Numarul imigrantilor din Grecia a crescut cu 84% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul spaniolilor care au venit in Germania a crescut cu 49%.

In total, numarul imigrantilor a urcat in perioada analizata cu 67.000.

"Se remarca cresterea puternica a imigratiei din statele Uniunii Europene afectate in mod deosebit de criza financiara si cea a datoriilor de stat", noteaza institutul de statistica.

Germania a iesit mai repede decat alte economii din UE din criza financiara mondiala din 2008-2009, cu o crestere estimata la 3% a Produsului Intern Brut in acest an, datorata consumului intern si exporturilor solide.

In Grecia, somajul a ajuns la 17,7% si se estimeaza ca va continua sa creasca anul viitor. In Spania, rata somajului a depasit deja de cateva luni pragul de 20%.

Prin contrast, somajul din Germania este la minimul ultimilor 20 de ani, de 6,9%.

"Zi de zi sutn asaltat cu telefoane din Grecia, de la oameni care cauta un loc de munca. N-am mai vazut asa ceva. Multi sunt foarte bine calificati. Am putut angaja numai doi oameni, insa nu mai multi - numarul clientilor nu creste", comenteaza patronul unui restaurant grecesc din Berlin.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sute de romani, tratati ca animalele in Spania