Guvernele din Uniunea Europeana au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, dar nu au hotarat cand va fi pus in practica embargoul, iar informatia furnizata de diplomati ai UE a dus la cresterea cotatiilor petrolului si aurului, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Acordul a avut loc in urma discutiilor de la sfarsitul lui decembrie dintre delegatii tarilor UE, iar obiectiile, venite in special din partea Greciei, au fost retrase, au spus diplomatii.

"Au fost facute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit", a spus una dintre surse.

Embargoul european va face parte dintr-o actiune occidentala concertata menita sa preseze Teheranul sa abandoneze programul sau nuclear.

Multe guverne sunt ingrijorate ca Iranul produce armament nuclear, fapt respins de autoritatile iraniene.
Statele Unite au impus de la 1 ianuarie noi sanctiuni, prin care exclud din sistemul financiar american bancile care colaboreaza cu banca centrala din Iran, blocand astfel principala sursa de plati pentru petrolul iranian.

Diplomatii europeni au adaugat ca se discuta si interzicerea exporturilor de echipamente petroliere catre Iran si noi masuri impotriva livrarilor de petrol.

Ei au precizat ca se discuta inca daca embargoul asupra importurilor de petrol iranian sa fie aplicat imediat dupa aprobare sau dupa cateva luni.

Unele tari eurpene sunt ingrijorate in legatura cu impactul economic al acestui embargou, intr-o perioada in care Europa se lupta cu problema datoriilor suverane.

Iranul furnizeaza statelor din UE circa 450.000 de barili de petrol pe zi, Uniunea fiind a doua mare piata pentru petrolul iranian dupa China.

Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat ca daca importurile de petrol iranian vor fi interzise, Uniunea se va putea aproviziona din alta parte, in special din Arabia Saudita.

Tensiunile dintre Occident si Iran, al doilea mare producator de titei din OPEC, au urcat deja cotatia petrolului.

Iranul are alternative pentru exporturile de petrol, daca UE va introduce embargoul

Iranul dispune de alternative pentru a compensa interzicerea de catre UE a importurilor de titei iranian si presiunile sporite din partea SUA si intentioneaza sa mentina in acest an exporturile la 2,3 milioane de barili pe zi, a declarat un oficial din sectorul petrolului, citat de Reuters.

Diplomati din Uniunea Europeana au declarat miercuri ca guvernele UE au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de titei din Iran, dar nu au stabilit inca momentul intrarii in vigoare a embargoului.

Statele occidentale cer Iranului sa renunte la activitatile in sectorul nuclear, de teama ca produce armament atomic.

Autoritatile de la Teheran au luat deja in considerare diferite rute alternative de export, daca embargoul va fi introdus, a declarat S.M. Qamsari, director international al National Iranian Oil.

"Putem inlocui cu usurinta acei clienti. O parte din livrari, nu toate, ar putea fi directionate in China si alte tari asiatice, precum si in Africa", a spus Qamsari, adaugand ca este improbabil ca Iranul sa stocheze titei in tancuri petroliere, acesta fiind doar o sulutie pe termen scurt.

Qamsari se asteapta ca livrarile de petrol ale Iranului sa ramane neschimbate in acest an.

"Cererea este foarte mare. In contractele la termen este prevazuta o cantitate de petrol de 2,3 milioane de barili de petrol pe zi", a aratat oficialul iranian.

Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca Iranul exporta circa 450.000 de barili pe zi de petrol in Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri