Guvernul ungar a facut un pas important spre detensionarea relatiei cu FMI si Comisia Europeana, premierul Viktor Orban anuntand vineri, dupa o intalnire la invitatia guvernatorului Andras Simor, ca executivul si banca centrala vor de urgenta incheierea unui acord de finantare externa, informeaza Mediafax.
Forintul s-a apreciat puternic, cu 0,5%, dupa ce a inregistrat in aceasta saptamana mai multe minime record in raport cu euro. Costurile de finantare ale Ungariei sunt de aseemnea in scadere pe pietele secundare, dupa ce au atins niveluri record in ultimele zile.

"Guvernul si banca centrala au cazut de acord ca incheierea unui acord cu FMI cat mai curand posibil este in interesul economiei", a declarat Orban dupa o runda de discutii intre guvern si banca nationala a Ungariei.

Guvernul Orban se pregateste pentru negocieri dure cu reprezentantii FMI si CE care vor merge la Budapesta in urmatoarele saptamani.

Oficialii institutiilor financiare internationale au suspendat in decembrie discutiile cu Ungaria, din cauza unui proiect de lege care ar restrange independenta bancii centrale.

Din cauza presiunilor de pe pietele financiare, guvernul si-a nuantat pozitia in privinta legislatiei criticate de CE si FMI si a indicat ca este pregatit de concesii si compromisuri pentru a relua cat mai urgent discutiile.

Orban a precizat, vineri, ca intalnirea dintre guvern si banca nationala a avut loc la initiativa guvernatorului Simor.

Relatiile dintre Simor si executiv au fost tensionate inca din 2010, dupa venirea partidului Fidesz la putere. Partidul a criticat in repetate randuri banca centrala pentru mentinerea dobanzilor la niveluri prea ridicate si pentru ca nu ar sustine politica economica "pro-crestere" prin masuri adecvate de politica monetara.

Banca centrala a Ungariei a fost nevoita sa majoreze de mai multe ori dobanda de politica monetara in mandatul guvernului Fidesz, pentru a combate aprecierea forintului si retragerile de capital. Dobanda cheie din Ungaria este acum la 7%, cel mai ridicat nivel din UE, iar multi economisti considera ca, in lipsa unui acord cu FMI, banca nationala ar putea fi nevoita sa opereze noi majorari agresive ale indicatorului in urmatoarele luni.

Banca centrala a anuntat vineri, intr-un comunicat, ca Andras Simor va purta de acum inainte discutii la intervale regulate cu ministrul economiei si va folosi "instrumentele disponibile pentru a asigura stabilitatea economiei ungare".

Cursul valutar a urcat vineri la 317,45 forinti/euro, de la maximul record de 324,2 forinti atins joi.

De la preluarea puterii, partidul Fidesz si premierul Viktor Orban au intarit controlul exercitat asupra media si justitiei, au nationalizat fondurile private de pensii si au introdus o taxa speciala in sistemul bancar, masuri criticate in comunitatea internationala.

Comisia Europeana a cerut Budapestei sa gaseasca o modalitate de a da asigurari investitorilor straini si guvernelor partenere in privinta intentiilor sale. Reprezentantii guvernului ungar se vor intalni saptamana viitoare cu oficiali FMI pentru discutii informale, insa Comisia Europeana nu a decis inca daca va relua discutiile cu Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri