Somajul din Statele Unite a scazut de la 8,7% in noiembrie la 8,5% in decembrie, minimul a aproape trei ani, a anuntat vineri Departamentul Muncii, ca urmare a cresterii peste asteptari a numarului de angajati, excluzand sectorul agricol, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Rata somajului pentru noiembrie, raportata anterior la 8,6%, a fost revizuita la 8,7%.

Numarul de locuri de munca, fara cele din sectorul agricol, a urcat cu 200.000 in decembrie, maximul a trei luni si peste asteptarile analistilor de 150.000.

Economia americana trebuie sa sustina ritmul actual de infiintare de locuri de munca pentru a semnala ca are loc o recuperare economica robusta.

Economia trebuie sa infiinteze locuri de muna si mai rapid pe parcursul unei perioade mai lungi pentru un impact mai puternic asupra celor 20 de milioane de americani care au ajuns someri sau angajati cu program redus din cauza recesiunii din 2007-2009.

Intrucat piata muncii este departe de a fi sigura, criza din Europa ramane nerezolvata, iar tensiunile privind Iranul ameninta sa determine o crestere a pretului petrolului, economia americana se confrunta cu dificultati majore, scrie Reuters.

Analistii se asteapta ca recuperarea economica sa incetineasca in prima parte a anului.

Cresterea numarului de locuri de munca din decembrie a fost asigurata in intregime de sectorul privat, unde s-au inregistrat 212.000 de noi posturi. In sectorul public, numarul de slujbe a scazut cu 12.000.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Statul poate incasa 10.000 lei/an de la fiecare roman bun de munca