SUA ar putea exercita presiuni pentru inlocuirea guvernului ungar condus de Viktor Orban cu un executiv de tehnocrati pentru a evita intrarea tarii in faliment, au declarat surse apropiate diplomatiei americane, insa informatia a fost negata de ambasadorul SUA la Budapesta, scrie Mediafax.
Potrivit Index.hu, SUA ar vrea schimbarea lui Orban, intrucat ar considera aceasta ca singura varianta pentru evitarea intrarii Ungariei in incapacitate de plata, scrie cotidianul local Portfolio.

"Pot spune cu certitudine ca nu asta este politica SUA, nu asta este pozitia noastra, iar informatia nu este adevarata", a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, citat de Bloomberg.

Ungaria are nevoie de un ajutor financiar de la UE si FMI, dupa ce politicile neortodoxe ale guvernului de la Budapesta au crescut riscul tarii in ochii investitorilor. UE si FMI au sistat, insa, in luna deembrie discutiile cu guvernul ungar, din cauza adoptarii mai multor legi neagreate de Comisia Europeana si Fond.

Negociatorul Ungariei cu FMI, ministrul fara portofoliu Tamas Fellegi, se va confrunta la sfarsitul acestei saptamani cu "o atmosfera teribila" la Washington, unde se deplaseaza pentru discutii cu reprezentanti ai FMI privind o eventuala incepere a negocierilor oficiale, au declarat surse apropiate situatiei pentru Index.hu.

Reprezentantul Ungariei nu va fi luat in serios la Washingtont indiferent de ce ar spune, scrie Index.

Motivul ostilitatii de la Washington este ca oficialii SUA nu mai vad nicio perpectiva pentru Orban, a declarat o sursa din diplomatia americana. A fost ridicata chiar posibilitatea ca SUA sa exercite presiuni pentru schimbarea lui Orban cu un guvern de tehnocrati, pentru evitarea falimentului. Guverne de tehnocrati au fost numite, din cauza crizei datoriilor din zona euro, in Grecia si Italia.

Surse apropiate UE au declarat ca executivul european este decis sa infranga rezistenta guvernului ungar in privinta mai multor legi deja aprobate si cu cat Ungaria trage mai mult de timp, cu atat vor deveni mai dure cererile oficialilor de la Bruxelles. In decembrie Ungaria se afla intr-o pozitie mai buna, dar a ajuns in prezent intr-o situatie in care UE poate cere retragerea unor legi care anterior ar fi fost acceptate la acordarea ajutorului financiar.

Pozitia Comisiei fata de Ungaria este evidenta din faptul ca in timp ce Fellegi spune in Ungaria ca va discuta in curand la Bruxelles despre acordul financiar, executivul UE nu a stabilit nici macar data unei vizite a acestuia. Comisia ar putea chiar sa nu inceapa discutiile cu negociatorul ungar, intrucat ar fi necesara o schimbare majora a retoricii si actiunilor guvernului pentru ca Fellegi sa fie primit la Bruxelles, scrie Index.

Potrivit site-ului saptamanalului Figyelo, FMI va pune mai multe conditii Ungariei pentru acordarea unei facilitati de credit. Publicatia ungara citeaza un raport care urmeaza sa fie prezentat board-ului FMI la 18 ianuarie.

Astfel, guvernul de la Budapesta trebuie sa restabileasca independenta bancii centrale, sa consolideze Consiliul Fiscal, sa adopte o politica fiscala mai stricta, mai ales in privinta cheltuielilor, sa reduca substantial si eventual sa retraga taxele de criza si sa renunte la implementarea de politici economice pe termen scurt. In plus, Ungaria ar trebui sa reformeze sistemul de asistenta sociala, companiile de transport public si sa introduca posibilitatea falimentului personal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri