Regiunea Europei Centrale si de Est va inregistra in acest an o crestere economica de 2%, in timp ce zona euro va intra in recesiune cu o scadere a PIB-ului de un procent, se arata intr-o analiza a Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI).
Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca efectele negative ale legaturilor comerciale stranse cu zona euro sa fie mai puternice in Europa Centrala (EC), al carui PIB regional va creste cu 0,5 procente, si in Europa de Sud-Est (SEE), care va cunoaste o crestere de 0,4 procente.

Cu exceptia notabila a Poloniei (unde se asteapta o crestere a PIB-ului de 2,2 procente), analistii Raiffeisen Research se asteapta la un declin al PIB-ului in toate tarile Europei Centrale, inclusiv Austria (-0,5 procente).

In ceea ce priveste Romania, Raiffeisen a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8% la 0,5%.

„La o privire mai atenta, previziunile noastre pentru PIB-ul ECE arata ca tendinta negativa pentru prima jumatate a lui 2012 ar urma sa fie compensata de o evolutie mai buna in cea de-a doua jumtate a anului. Acest lucru este conform cu asteptarile legate de performanta economica a zonei euro”, spune Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research.

Conform Raiffeisen Research, momentul de varf al inflatiei a fost deja depasit in cele mai multe tari ale Europei Centrale si de Est. „Ne asteptam la rate ale inflatiei mai mari doar in cazul Ungariei, Republicei Cehe si Ucrainei in 2012, din cauza masurilor fiscale implementate in aceste tari”, adauga Brezinschek.

Potrivit Raiffeisen, tensiunile legate de criza daoriei suverane vor exercita o presiune suplimentara asupra monedelor din ECE in primul trimestru al lui 2012.

„Doar dupa ce situtatia ecomica si a pietei financiare se va imbunatati in cea de-a doua jumatate a anului ne putem astepta ca monedele Europei Centrale si de Est sa se aprecieze treptat”, considera Brezinschek.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri