Statele europene au ajuns la un acord asupra liniilor generale ale noului pact bugetar menit sa consolideze disciplina bugetara in zona euro, anunta negociatorii, citati de AFP, potrivit Mediafax.

"Exista un acord asupra liniilor generale", a declarat unul dintre negociatori.

Un text elaborat pe baza acestui acord va fi prezentat cu ocazia reuniunii ministrilor de Finante din tarile UE, la sfarsitul lunii ianuarie.

"Am avansat bine astazi. Se poate spune ca exista un acord de principiu al tuturor participantilor", a declarat un alt negociator.

"Exista insa cateva puncte de litigiu care trebuie rezolvate. Este vorba in principal de rolul exact care va fi conferit Comisiei Europene pentru a supraveghea obligativitatea introducerii «regulilor de aur» in constitutiile tarilor sau in alte texte de lege echivalente", adauga o sursa diplomatica.

Discutiile tehnice au avut loc de la sfarsitul lunii decembrie pentru elaborarea noului pact bugetar, decis ca principiu in cursul summitului european.

La negocieri au participat functionari de rang inalt ai tuturor statelor europene, inclusiv reprezentanti ai Marii Britanii, care a refuzat semnarea pactului bugetar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
11 ministri vor ca Theresa May sa plece din fruntea guvernului britanic