China a denuntat, ieri, politicile anti - dumping impuse de Uniunea Europeana pentru exporturile la incaltaminte de piele. Acesta reprezinta ultimul episod dintr-o serie de dispute ce au tensionat in ultimul timp relatiile comerciale intre cele doua parti, informeaza Reuters.

Comisarul pentru Comert al Uniunii Europene, Peter Mandelson, a anuntat, joi, masuri punitive anti - dumping aplicate importurilor de incaltaminte din China si Vietnam. Aceste masuri vor fi introduse intre 7 aprilie si 15 septembrie si vor majora cu aproape 20% pretul incaltamintei chinezesti si cu 16.8% pe cel vietnamez. Mandelson si-a motivat decizia prin politicile de dumping pe care Uniunea este nevoita sa le suporte. Noi atacam acum avantajele naturale ale Chinei si Vietnamului. Atacam, de fapt, comportamentul anti - competitiv, a spus Mandelson.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministrul chinez al Comertului, Chong Quan, a negat un asemenea comportament al tarii sale. Se stie ca industria producatoare de incaltaminte presupune costuri ridicate, iar China detine un mare avantaj intrucat costurile de munca sunt mai mici, a declarat el. Acesta este ultimul incident, a mai adaugat purtatorul de cuvant chinez, dintr-o serie lunga de masuri incorecte aplicate de Uniunea Europeana producatorilor chinezi de incaltaminte din piele, producatori ce au suportat pentru o lunga perioada de timp restrictii dure, pana la inceputul anului trecut, cand au fost anulate. Aceasta este o lovitura protectionista si este complet deplasata fata de tendintele exprimate in Declaratia de la Doha, a mai adaugat acesta, referindu-se la ultimele negocieri purtate de tarile membre ale Organizatiei Mondiale ale Comertului.

Mai mult, Chong a afirmat ca raportul Unuiunii Europene era neclar si lipsit de obiectivitate. El i-a cerut omologului sau european sa reconsidere decizia, afirmand: Cerem Uniunii Europene sa trateze producatorii chinezi de incaltaminte in mod corect si sa reevalueze problema in mod rezonabil. Cazul incaltamintei este unul clasic de proliferare a masurilor anti - dumping pentru China, a carei dezvoltare pe sectorul comertului sporeste protectionismul european si american.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri