Fondul Monetar International ar putea cere Ungariei sa modifice legea privind impozitul unic pe veniturile personale, care este un element central al politicii economice a guvernului condus de Viktor Orban, a declarat o persoana apropiata discutiilor din FMI, transmite Bloomberg.
Cota unica va fi un subiect important al discutiilor cu partea ungara referitoare la un nou program preventiv de sustinere financiara, in conditiile in care FMI este in general impotriva sistemelor de acest tip, scrie Mediafax.

Ungaria incearca sa relanseze discutiile cu FMI si Uniunea Europeana dupa ce negocierile au fost suspendate in decembrie din cauza refuzului premierului Viktor Orban de a modifica legea privind banca centrala, despre care institutiile internationale considera ca submineaza independenta acesteia.

Orban a introdus cota unica de impozitare anul trecut, pentru a simplifica sistemul fiscal si stimula cresterea economica.

Masura a dus la scaderea veniturilor guvernamentale si la cresterea deficitului bugetar structural.

Pentru a proteja cota unica de viitoarele guverne, prevederea a fost introdusa in Constitutie, astfel incat modificarea ei necesita o majoritate de doua treimi in Parlament.

FMI ar putea accepta ca guvernul sa modifice legea referitoare la cota unica prin introducerea unor exceptii, astfel incat sa nu fie nevoie sa se renunte integral la acest sistem.

"Inainte de a decide sa incepem negocierile pentru un acord stand-by, trebuie sa vedem masuri tangibile ale autoritatilor ungare pentru stabilitatea macroeconomica", a declarat saptamana trecuta directorul general al FMI Christine Lagarde, dupa o intalnire la Washington cu negociatorul sef din partea Ungariei, Tamas Fellegi

Comisia Europeana a apreciat saptamana trecuta ca Ungaria nu a luat "masuri concrete" pentru a reduce deficitul bugetar, masurile adoptate de Orban fiind de natura nesustenabila.

Zoltan Csefalvay, secretar de stat in Ministerul ungar al Economiei, a declarat miercuri la Viena ca Ungaria vrea sa inceapa negocierile cu FMI si UE cat mai curand posibil.

Comisia Europeana a avertizat marti ca va da in judecata Ungaria pentru ingradirea independentei bancii centrale si a lansat proceduri de infringement impotriva guvernului Orban din cauza legii referitoare la pensionarea judecatorilor si a celei privind autoritatea de protectie a datelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri