Rusia va organiza o serie de exercitii militare in Caucazul de Nord, Armenia, Abhazia si Osetia de Sud in aceasta toamna, se pare in pregatire pentru o posibila invazie americano-israeliana asupra Iranului, scrie publicatia Business Insider, citand Eurasianet.org.
Exercitiile, numite Kavkaz-2012, vor avea loc in luna septembrie din acest an si nu vor fi tactice / operationale, ci strategice (de exemplu, nu vor implica un numar mare de trupe). Printre participanti la exercitii se numara si ofiteri din teritoriile separatiste georgiene. Focusul pe actiuni de supraveghere, aparare aeriana si logistica sugereaza ca Rusia duce exercitiul cu scopul de a se pregati pentru un razboi SUA-Israel-Iran, afirma ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.

Rusia denunta de multa vreme si sistemul antiracheta prezentat de Occident ca fiind construit pentru a face fata amenintarilor venite din partea unor tari precum Iranul si la care Romania participa oficial, scrie Mediafax. "Statele Unite nu exclud posibilitatea ca scutul antiracheta din Europa sa prezinte riscuri pentru potentialul nuclear al Rusiei", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa in care a prezentat bilantul diplomatiei ruse in 2011. "Moscova spera ca preocuparile sale privind scutul antiracheta vor fi ascultate de Washington. Nu este nici o indoiala ca exista probleme asupra carora pozitiile celor doua tari nu sunt convergente, iar acesta este in special cazul scutului antiracheta", a daugat ministrul rus de Externe.

„Exercitiile Kavkaz-2012 par sa fi inceput deja in mare parte datorita cresterii tensiunilor militare din Golful Persic. Intr-un eventual razboi impotriva Iranului ar putea fi atrase si unele din fostele tari sovietice din Caucazul de Sud. Cum sa asiguri, atunci, viabilitatea trupelor rusesti stationate in strainatate, de ex., in Armenia? Vom planifica unele masuri proactive, inclusiv organizarea logistica de trupe in situatii critice", a declarat colonelul rus Anatoly Tsyganok, citat de Eurasianet.org.

Ministerul georgian al Afacerilor Externe aduce insa obiectii, afirmand ca "Rusia mobilizeaza in mod deliberat forte militare, consolidand infrastructura militara in teritoriile ocupate din Georgia. In acest sens, guvernul rus instiga la o stare permanenta de tensiune in Georgia si regiunea Marii Negre. Rusia reprezinta o sursa de destabilizare si de evolutii negative pe scena internationala".

Intre timp, Azerbaidjan cumpara arme pentru incerca sa recastige controlul asupra regiunii Nagorno- Karabakh (Karabahul de Munte), populata majoritar de armeni. Regiunea este una autonoma (parte a Armeniei) si a fost o unitate administrativ-teritoriala a Azerbaidjanului, in cadrul U.R.S.S.. Cheltuielile ministerului Apararii din Azerbaidjan cu armament vor creste in acest an cu 1,8 puncte procentuale la 3,47 miliarde de dolari, cat intregul buget de stat al Armeniei, scrie Bloomberg.

Revenind la Iran, publicatia Sunday Times, citand o sursa din interiorul organizatiei, a scris ca Mostafa Ahmadi Roshan (32 de ani), cercetator iranian specializat in fizica nucleara, a fost asasinat pe 12 ianuarie a.c. in capitala Teheran de catre Mossad, serviciul de informatii israelian, in urma epxloziei unei bombe magnetice atasata masinii sale, un Peugeot 405.

Iranul a catalogat atacul din 12 ianuarie drept o operatiune terorista si a acuzat Israelul, alaturi de CIA si MI6, de faptul ca duc o activitate secreta impotriva programului nuclear, despre care autoritatile locale spun ca este destinat activitatilor pasnice, nu aplicatiilor militare.

Intr-un discurs din 2010, lordul John Sawers, seful MI6, a spus ca "avem nevoie de operatiuni de strangere a informatiilor pentru a face mult mai dificil pentru state ca Iran sa dezvolte arme nucleare". El a adaugat ca serviciile de informatii au rolul de "a afla ce fac aceste state...si sa identifice modalitati prin care sa le reduca accesul la materiale vitale si tehnologie".

Ultimele evenimente vin sa ascute teama privind o confruntare militara majora intre Iran si vest pe tema programului nuclear. Vestul a raspuns refuzului iranienilor de a se supune presiunii internationale printr-un embargou asupra produselor petroliere, in timp ce Iranul a repliat ca va inchide stramtoarea Hormuz, cruciala pentru tancurile petroliere.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri