Atentatul de vineri de la cea mai mare rafinarie din Arabia Saudita, Abqaiq, a provocat un puternic soc pe piata petroliera. In mai putin de doua ore, pretul barilului de petrol a crescut cu aproape doi dolari, ajungand la aproape 62,60 de dolari pe piata americana. Cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa londoneza, a inregistrat si ea o crestere cu 1,55 de dolari, la 62,09 dolari pe baril.

Evenimentul, survenit la sfarsitul saptamanii trecute, evidentiaza inca o data fragilitatea sectorului petrolier mondial. Astfel, desi cu numai cateva zile inaintea producerii acestui atentat, Statele Unite ale Americii anuntau refacerea rezervelor de petrol (puternic diminuate de uraganele din vara lui 2005), iar oficialii din Quatar apreciau ca avem de-a face cu o suprasaturare a pietei, cumparatorii nu par sa fi fost suficient de receptivi la mesajele pozitive. Toate asigurarile ce au venit dinspre Washington, Quatar sau Ryad au fost asurzite de zgomotul atentatelor si al instabilitatii politice din Nigeria (care continua sa afecteze puternic activitatea companiei Shell).

Daca atentatul revendicat de catre reteaua locala Al-Qaida ar fi reusit sa provoace pagube majore la Abqaiq, atunci, considera analistii internationali, s-ar fi putut ajunge la recorduri fara precedent in domeniu, peste cotatiile din vara trecuta, care au ajuns la aproape 70 de dolari barilul, pe piata americana. Si asta fiindca Abqaiq este una dintre cele mai mari rafinarii din lume, cu o capacitate care asigura 10% din productia zilnica mondiala, si 70% din capacitatea de productie a Arabiei Saudite (cel mai mare producator de petrol).

Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat in urma acestor evenimente ca productia de petrol si gaze nu a fost afectata de "tentativa terorista", care a fost dejucata la timp de catre serviciile de securitate arabe.

Aceasta a fost ce de-a doua tentativa a Al-Qaida de a lovi in reteaua petroliera a Arabiei Saudite, dupa ce in 2004 activistii miscarii au reusit sa se apropie de complexul petrochimic de la Yanbu, din Marea Rosie, provocand moartea a sase occidentali.

De atunci sistemul de securitate si supraveghere a fost puternic intarit. Opt servicii de securitate, cu aproape 30.000 de angajati se ocupa in permanenta de supravegherea celor mai importante obiective.

Cu toate acestea, considera oficialii sauditi, mai ramane o parte a sectorului energetic descoperita, respectiv sistemul de conducte. Astfel, apreciaza acestia, un eventual atac de tipul celui de la 11 septembrie, dar indreptat de aceasta data impotriva sistemului de transport al petrolului, extrem de vulnerabil, ar putea paraliza exporturile tarii si, in consecinta, ar putea genera un adevarat haos pe piata mondiala a petrolului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri