Endesa, aparata de Guvernul spaniol

Spania a anutat ieri masuri destinate blocarii ofertei inaintate de grupul german de utilitati E.ON in vederea preluarii companiei Endesa, ca parte a unei strategii de consolidare a ramurii energetice nationale, informeaza agentiile de presa europene.

Concret, Guvernul a modificat legislatia pentru a acorda institutiilor spaniole de reglementare dreptul de a se exprima asupra ofertei inaintate de E.ON, in pofida avertismentelor contrare facute de Uniunea Europeana.

Ministrul Industriei, Jose Montilla, a spus ca Spania poate limita drepturile de vot ale E.ON in cadrul Endesa la 5%, conform unei legi existente care permite astfel de ingradiri in cazul companiilor la care statul este actionar sau detine controlul. O alta masura luata de Guvernul spaniol a fost ca firmele care depun oferte pentru companiile din domeniul energiei sa obtina acordul Comisiei Nationale pentru Energie, care poate respinge solicitarea daca preluarea ar avea efecte negative asupra stocarii sau transportului gazelor, asupra centralelor energetice sau pe carbune, din motive de interes public, sau in cazul existentei unor riscuri legate de securitatea sau calitatea furnizarii de energie.

Secretarul general pentru Energie din cadrul Guvernului, Antonio Fernandez Segura, a declarat ca Spania trebuie sa actioneze deoarece reglementarea privind "actiunile de aur", care permitea respingerea prin veto a preluarilor fostelor companii detinute de stat, a fost eliminata. Anuntarea noilor dispozitii privind functionarea domeniului energetic a survenit insa in conditiile in care conducerea Gas Natural, a carei oferta anterioara de preluare a Endesa a fost depasita de cea E.ON, ar putea aproba majorarea propunerii, in cursul unei sedinte planificate sa se desfasoare astazi.

Politica protectionista dusa de Guvernul spaniol risca sa ii nemultumeasca insa pe europeni care au anutat deschiderea unei anchete detaliate asupra acestui caz in cadrul Comisiei Europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri