BCE se confrunta cu presiuni pentru a accepta pierderi pe portofoliul de obligatiuni elene, pe care le-a achizitionat in scop de politica monetara, dar se opune ferm participarii la reducerea datoriei Greciei, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg, scrie Mediafax.

Portofoliul de obligatiuni elene al BCE este estimat de New York Times la 55 de miliarde de euro si de cotidianul elen Kathimerini la 45-50 miliarde de euro.

Banca Centrala Europeana (BCE) vede participarea la o reducere a datoriilor, discutata intre Grecia si creditorii privati, ca avand un impact negativ asupra increderii in institutie, au spus sursele.

Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat ca guvernele europene si alti creditori institutionali ai statului elen ar putea fi nevoiti sa asigure un sprijin mai puternic daca nu merg destul de departe creditorii privati. Investitorii si ministrii de Finante europeni nu se inteleg asupra poverii pe care trebuie sa o suporte primii intr-un plan de sprijin financiar pentru statul elen.

"Daca nivelul datoriei detinuta de investitori privati nu este renegociat suficient, atunci creditorii institutionali, care detin creante ale statului elen, vor trebui sa participe la efortul financiar", a spus Lagarde jurnalistilor la Paris.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la 19 ianuarie ca banca "nu este parte" la discutiile dintre guvernul elen si sectorul privat.

Cotidianul New York Times a relatat miercuri, citand surse oficiale, ca BCE duce discutii pentru o posibila preschimbare a obligatiunilor elene pe care le detine, astfel incat sa evite pierderi la banca centrala si sa reduca povara datoriilor asupra tarii.

Banca s-a opus oricarei restructurari "nevoluntare" a datoriei Greciei, care ar determina plata asigurarilor pentru obligatiuni, si a obtinut anul trecut de la guvernele europene o garantie de 35 de miliarde de euro pentru obligatiunile aflate in portofoliuul BCE ca garantii.

BCE a inceput sa cumpere obligatiuni elene in mai 2010, odata cu debutul crizei datoriilor, afirmand ca masura are ca scop sa asigure transmisia masurilor monetare, in contextul cresterii puternice a randamentelor.

Obiectivul negocierilor dintre Grecia si investitorii privati este reducerea datoriilor statului elen cu circa 100 de miliarde de euro, de la 350 de miliarde de euro, astfel incat ponderea in PIB sa scada de la 160% in prezent la 120% pana in 2020.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cutremur cu magnitudinea 6, produs in apropiere de insula Creta