Miliardari participanti la Forumul Economic Mondial de la Davos, precum Victor Pinciuc din Ucraina, Denis O’Brien din Irlanda si Vikas Oberoi din India, deplang inechitatile economice, care vor fi principalul risc pentru economia mondiala in urmatorii zece ani, transmite Mediafax.
Cei trei se numara intre cel putin 70 de miliardari, alaturi de mai mult de 2.500 de oameni de afaceri si lideri politici reuniti la Davos in aceasta saptamana.

Un numar de sase dintre cei mai bogati participanti la reuniune considera ca problema inechitatilor economice trebuie rezolvata.

"Multi dintre cei care vor fi la Davos sunt persoane blamate pentru inechitatile economice. Sper ca nu va fi vorba numai despre lumina reflectoarelor si participarea la o mare petrecere", a declarat Oberoi, presedinte al Oberoi Reality, al doilea mare dezvoltator imobiliar din India in functie de valoarea de piata, intr-un interviu acordat in aceasta luna.

Oberoi, prezent pentru prima oara la Davos, ar putea avea dificultati, ca si alti miliardari cu puncte de vedere similare, sa gaseasca subiectul inechitatii veniturilor pe agenda forumului.
Raportul "Riscuri globale 2012" al forumului, publicat in aceasta luna, descrie "decalajul major intre venituri" drept principalul risc mondial in urmatorii zece ani, alaturi de dezechilibrele bugetare, si inaintea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Cu toate acestea, subiectul apare o singura data in programul de 130 de pagini al evenimentului, in titlul unui seminar despre arta.

Unele sesiuni dintr-o serie numita "Asigurarea Cresterii si Dezvoltarii Cuprinzatoare" vor aborda problema inegalitatii veniturilor, a declarat Kevin Steinberg, director operational al forumului.

De asemenea, o alta sesiune de discutii va avea ca tema "Remodelarea Capitalismului".
Anul trecut, discrepantele de avere au alimentat protestele la nivel mondial, de la Cairo la New York, iar miscarea Occupy Wall Street a avut ca principala tinta cei mai bogati 1% dintre americani.

Faptul nu a trecut neobservat pentru unii dintre participantii de la Davos, intre care si Azim Premji din India, presedintele companiei Wipro cu sediul in Bangalore, care, in decembrie 2010, a transferat actiuni in valoare de 2 miliarde de dolari unei fundatii care sprijina educarea saracilor.

"Daca nu recunoastem si nu incercam sa rezolvam problema, aceasta poate crea miscari haotice la nivel mondial", a avertizat Premji.

Opinia sa este impartasita de Victor Pinciuc, fondatorul Interpipe, producator ucrainean de conducte pentru industria de petrol si gaze, care participa la Davos pentru a opta oara.

"Ordinea socio-economica mondiala se va schimba, indiferent daca vrem sau nu", a spus Pinciuc, adaugand ca afacerile trebuie sa se concentreze pe maximizarea profiturilor concomitent cu asigurarea unei distributii mai juste a averilor.

In acest timp, adepti ai miscarii Occupy s-au mutat intr-o tabara de igluuri din Davos, unde zapada atingea marti nivelul de 155 de centimetri, al doilea ca marime inregistrat vreodata pe 24 ianuarie de Institutul pentru Cercetari in Domeniul Zapezii si Avalanselor din statiunea de ski, in istoria de 66 de ani a institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri