Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei, scrie publicatia Financial Times, citata de Mediafax.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).

Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.

Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.

Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.

O mare parte din cei care conduc fabrici in China au lucrat in productie intreaga lor viata. In sudul Chinei exista "o armata" de personal calificat si cu experienta, aflat de 20-30 de ani in industrie. Putine regiuni din lume pot oferi un astfel de nivel de expertiza in orice domeniu al industriei prelucratoare.

Dimensiunea tarii este de asemenea un avantaj. Salariile in unele fabrici din China au atins deja niveluri comparabile cu Europa de Est - tari UE ca Romania si Bulgaria, dar niciuna din aceste tari nu are forta de munca necesara pentru constructia de fabrici care angajeaza sute, mii si chiar zeci de mii de persoane, spre deosebire de sudul Chinei.

In plus, chiar si in 2020 in China se va afla peste 20% din populatia apta de munca a globului, potrivit analistului Li Cui de la RBS.

Infrastructura din China - porturile, caile ferate si aeroporturile -, mai ales in sud, este la fel de buna ca oriunde in lume, noteaza FT.

China ofera investitorilor si lanturi de aprovizionare foarte bine dezvoltate, puse la punct in 20-30 de ani de productie industriala. Chiar daca afacerile investitorilor straini au adesea un rol important, dupa cum o dovedeste prezenta unor componente germane, japoneze sau coreene intr-un iPhone, de exemplu, replicarea lanturilor de aprovizionare din China orinde in lume pare putin probabila.

In final, cresterea consumului reprezinta un nou motiv pentru a mentine capacitatile de productie in statul asiatic. Sudul Chinei s-a bazat in mod traditional pe porturi pentru a livra bunuri catre intreaga lume. Autoritatile construiesc acum o retea de cale ferata pentru a ajuta transportul catre zone precum centrul si nordul tarii, iar fabricile chineze vor fi astfel mai aproape de consumatori.

La inceputul lunii ianuarie, autroritatile din orasul Shenzen, din sudul Chinei, unde salariile au fost intotdeauna cele mai ridicate din tara, au anuntat cresterea salariului minim cu 16% din februarie, la 1.500 yuani (circa 180 euro). In Beijing, capitala tarii, salariul minim a urcat cu 8,6%, la 1.260 yuani (circa 150 euro). Spre comparatie, in Romania salariul minim este de circa 160 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri