Procurorul general al statului american Illinois a dat in judecata agentia de rating Standard & Poor's (S&P), pe care o acuza ca a alimentat criza ipotecara si financiara din SUA prin atribuirea de calificative exagerate instrumentelor financiare garantate ipotecar, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
S&P, in incercarea de a-si creste cota de piata, a comis o frauda si si-a compromis independenta prin acordarea de ratinguri incorecte, in foarte multe cazuri maxim "AAA", pentru a intra in gratiile bancilor de pe Wall Street ce emiteau aceste instrumente financiare.

"Agentia fabrica sute de milioane de dolari pe an prin atribuirea de calificative. Fara sa fie sustinute de agentiile de rating, aceste instrumente financiare nu ar fi fost cumparate de multi investitori", a afirmat procurorul general al Illinois, Lisa Madigan.

Procesul deschis de statul Illinois acuza S&P si grupul McGraw-Hill, din care face parte compania, ca au incalcat legi referitoare la frauda si practici inselatoare. Autoritatile vor sa recupereze profiturile obtinute de S&P prin acordarea de ratinguri prea ridicate, la care se adauga amenzi de cate 50.000 de dolari pentru fiecare lege incalcata.

Un purtator de cuvant al S&P a declarat ca procesul nu are nicio valoare, iar agentia se va apara "viguros".

S&P si rivalii Moody's si Fitch au fost criticati puternic de investitori si autoritatile de reglementare pentru atribuirea de ratinguri ridicate unor instrumente financiare care ulterior au cauzat pierderi mari.

Sursa imagine:
Wikimedia Commons
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri