Cel mai mare risc adus in Europa de criza zonei euro este "balcanizarea", fragmentarea intereselor economice in functie de interese inguste, in mare parte nationale, a declarat vineri ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un interviu acordat CNBC.
"Cred ca cel mai mare risc implicat de criza euro, s-a vazut anul trecut si este unul dintre motivele pentru care este atat de daunatoare pentru lume, este...balcanizarea", a spus Osborne, adaugand ca acest lucru trebuie evitat, transmite Mediafax.

Ministrul a reiterat ca zona euro trebuie sa isi majoreze capacitatea fondurilor de salvare, inainte ca institutiile financiare internationale sa se angajeze sa o sprijine in continuare pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Remarcile sale sunt asemanatoare cu cele ale secretarului Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, care a cerut "un scut" financiar mai puternic pentru Europa, in discursul sustinut la Forumul Economic Mondial.

"In privinta resurselor pentru combaterea crizei au creat un scut, dar trebuie sa aloce fonduri mai mari. Daca zona euro va face acest lucru, restul lumii va fi dispusa sa contribuie mai mult la resursele FMI", a adaugat Osborne.

In privinta Greciei, oficialul britanic a spus ca situatia datoriilor acesteia trebuie sa devina sustenabila si a exclus un default dezordonat.

Marea Britanie este afectata de criza din zona euro si se apropie de o reintrare in recesiune, dupa ce economia s-a contractat cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut.

"Cel mai bun lucru care ar ajuta economia britanica ar fi rezolvarea crizei din zona euro. Inregistram pagube colaterale din partea zonei euro, ca si altii, 40% din exporturile noastre merg in zona euro", a aratat Osborne.

El a spus totusi ca incetinirea recenta a inflatiei este incurajatoare, iar guvernul va incerca sa evite agravarea somajului.

Marea Britanie urmeaza sa introduca in urmatoarele doua luni o serie de facilitati fiscale care in opinia lui Osborne o vor face una dintre cele mai atractive tari pentru afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri