Rata somajului din Spania a ajuns la 22,85%, nivelul record pentru ultimii 17 ani, iar numarul persoanelor fara loc de munca a depasit un prag istoric de 5 milioane, in conditiile in care tara, aflata in pragul recesiunii, a multiplicat masurile de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar, informeaza Mediafax.

Cresterea este dramatica in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani, rata ajungand la 51,4%, in timp ce peste un milion si jumatate de familii au toti membrii in somaj, transmite AFP.

In ultimele trei luni din 2011, in Spania au fost inregistrati 300.000 de noi someri, numarul total al acestora ajungand la 5,27 milioane.
Numarul noilor someri a fost in ultimele trei luni ale anului trecut cu 148.000 de persoane mai mare fata de trimestrul al treilea.

In aceste conditii, rata somajului, cea mai ridicata in randul tarilor industrializate, a atins cel mai inalt nivel dupa cel inregistrat in primul trimestru al anului 1995.

Somajul din Spania s-a triplat in numai patru ani, de la un minim istoric de 7,95% atins in 2007.

"Este rezultatul contractiei economice, dar si al masurilor de echilibrare bugetara aplicate rapid", a declarat Javier Velazquez, profesor la universitatea Complutense din Madrid.

Spania trebuie sa economiseasca peste 40 de miliarde de euro, pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% in 2011 la 4,4% in acest an, conform obiectivului stabilit de guvern. In aceste conditii, Banca Spaniei anticipeaza ca economia se va contracta cu 1,5% in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri