Liderii UE se pregatesc sa adopte la summit-ul de luni un tratat privind fondul permanent de criza al zonei euro si ar putea ajunge la un acord pentru introducerea regulii bugetului echilibrat in legislatiile nationale, insa discutiile se desfasoara pe fondul problemelor inca nerezolvate din Grecia.

Sefii de stat sau de guvern din UE vor incerca din nou sa faca progrese spre solutionarea crizei datoriilor de stat la cel de-al 17-lea summit european din ultimii doi ani, ale carui principale teme oficiale de discutie sunt crearea de locuri de munca si consolidarea cresterii economice, liderii europeni incercand sa impinga in plan secund masurile de austeritate nepopulare adoptate in multe state membre, transmite Reuters.

Politicienii se pregatesc sa adopte redirectionarea a pana la 20 miliarde euro din fondurile structurale UE 2007-2013 neutilizate spre crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, precum si masuri de stimulare a creditarii catre firme si companii mici si mijlocii, relateaza Mediafax.

Insa discutiile vor fi dominate de infiintarea fondului permanent de criza al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu in decembrie si de problemele inca nerezolvate ale Greciei.

Negocierile dintre guvernul elen si detinatorii privati de obligatiuni privind restructurarea a 200 miliarde euro din datoriile Greciei au sanse mici sa se incheie inainte de debutul summit-ului. Liderii UE nu pot aproba cel de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, daca Atena nu ajunge la un consens cu creditorii privati. Pachetul de finantare a fost convenit de principiu in luna octombrie a anului trecut, insa nu s-a concretizat in lipsa unui acord cu institutiile financiare private.

Liderii UE vor semna probabil, la summit-ul de luni, tratatul de infiintare a Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent de criza cu resurse de 500 miliarde euro care ar trebui sa devina operational din luna iulie, cu un an mai devreme decat se preconiza.

Totodata, liderii europeni ar trebui sa faca progrese in privinta stabilirii termenilor si conditiilor cuprinse in pactul fiscal convenit in decembrie, care ar trebui sa impuna statelor semnatare, printre care se numara si Romania, o disciplina fiscala stricta, construita in jurul unui deficit bugetar cat mai apropiat de zero.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Sefa ING, despre cel mai greu "examen" al banking-ului romanesc