Perspectivele economice sunt sumbre pentru intreaga zona euro,
atat pentru consumatori, cat si pentru mediul de afaceri. Marea Britanie
si noile state membre UE se remarca, insa, cu performante notabile
Rata somajului din Germania a crescut, in februarie, pana la cel mai ridicat nivel de dupa cel de-al doilea razboi mondial dupa ce, in semestrul precedent, economia tarii s-a contractat iar reformele sociale introduse de cancelarul Gerhard Schroeder au facut ca tot mai multi germani sa se inregistreze ca someri,
relateaza Bloomberg.
Rata ajustata a somajului a avansat cu 11,7 procente - cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani - in timp ce rata neajustata a consemnat o crestere de la 5,04 milioane de persoane, in ianuarie, la 5,22 milioane de persoane - cel mai ridicat nivel din ultimii 73 de ani.
Cresterea ratei somajului a redus, de asemenea, perspectivele privind o eventuala redresare, in acest an, a situatiei cheltuielilor consumatorilor. "Efectele psihologice ale acestei cifre, privind rata somajului, sunt absolut catastrofice", a apreciat Martin Huefner, economist sef in cadrul HVB Group - cea de-a doua mare banca din Germania. "Oamenii sunt intr-o stare de soc psihologic, iar asta ar putea duce la o scadere a volumului de achizitii de bunuri durabile", a mai estimat Huefner.

Economia aflata intr-un continuu proces de contractare, reducerea beneficiilor de somaj si intarirea restrictiilor legate de eligibilitate au contribuit la diminuarea sprijinului acordat Partidului Social-Democrat al lui Schroeder. In aceste conditii, daca s-ar organiza alegeri, Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Liber Democrat ar obtine o majoritate de sapte puncte asupra Partidului Social-Democrat al lui Schroeder si a aliatilor din cadrul Partidului Ecologist. Urmatoarele alegeri vor avea loc in 2006.

"Somajul este, de departe, principala problema a alegatorilor", a afirmat Matthias Jung, analist in cadrul centrului de cercetare a opiniei FG Wahlen. "Popularitatea in scadere a Guvernului este cauzata de faptul ca acesta nu a reusit sa convinga alegatorii ca este capabil sa rezolve aceasta problema", a continuat Jung.
Euro, descurajat de situatia din Germania
In urma anuntului privind cresterea ratei somajului, euro a pierdut 0,5 procente in raport cu dolarul pana la 1,3168 de dolari pe unitate.

Economia germana, cea mai mare economie europeana, s-a contractat cu 0,2 procente in cel de-al patrulea semestru al anului trecut, comparativ cu semestrul precedent, in conditiile in care cheltuielile de stat au scazut, companiile au investit mai putin in echipamente iar consumatorii au facut mai putine achizitii. Asociatia BAG, ce reuneste 5.000 de comercianti cu amanuntul, estimeaza ca volumul vanzarilor va scadea, in 2005, pentru al patrulea an consecutiv.

Un raport privind productia din zona euro, publicat ieri, arata ca Germania trage in jos restul regiunii. Productia a inregistrat cresteri in Franta si Italia in timp ce in Germania s-a incetinit. Scaderea productiei interne brute, la sfarsitul lui 2004, ar putea determina comisia de consilieri economici ai lui Schroeder sa reduca estimarile de crestere economica pentru acest an. Potrivit lui Bert Ruerup, presedintele comisiei, economia Germaniei nu va avansa, anul acesta, cu mai mult de unu la suta. Estimarile din luna noiembrie prevedeau o crestere de 1,4 la suta. Cifra este cu mult mai mica decat avansul de 3,6 procente estimat pentru economia americana.

Cele mai mari costuri ale fortei de munca din Europa

In valoare de aproape 50.000 de euro, costurile anuale ale fortei de munca sunt cele mai mari din Europa, potrivit societatii Deloitte & Touche. In Franta, costul unui loc de munca este de aproape 44 de mii de euro, iar in Marea Britanie, de aproximativ 42 de mii de euro.

La polul opus, cu cele mai scazute costuri ale fortei de munca, se situeaza Slovacia (aproape 6.500 de euro), Polonia (in jur de 7.200 de euro) si Estonia (aproximativ 7.500 de euro). Cresterea ratei somajului obliga germanii sa accepte un program de lucru mai lung si reducerea salariilor. Uniunea sindicala Ver.di (a lucratorilor din sectorul public) a acceptat inghetarea salariilor pe o perioada de trei ani si un program de lucru mai lung pentru asistentele medicale si lucratorii din salubrizare din jumatatea vestica a tarii.

Nu numai Germania se lupta cu cresterea somajului. Rata din Franta a crescut pana la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, respectiv 10 procente. Franta si Germania, care raspund de jumatate din economia de 10 mii de miliarde de dolari a zonei euro, inregistreaza cel mai mare numar de someri dintre tarile industrializate ale grupului G7.

Pesimism in randul consumatorilor si al mediului de afaceri

Autoritatile de la Bruxelles au anuntat o scadere semnificativa a increderii consumatorilor si mediului de afaceri din Uniunea Europeana, perspective mai bune consemnandu-se in Marea Britanie si noile state membre, transmite EUobserver.
Indicele lunar de incredere, elaborat pe baza evaluarilor si asteptarilor mediului de afaceri si ale consumatorilor, indica o scadere, in februarie, in toate sectoarele economice.
Sectorul industrial a consemnat cea mai mare scadere a indicelui de incredere, fiind urmat de sectorul de servicii si de vanzari cu amanuntul. Increderea consumatorilor in aceste arii economice a stagnat.

Situatia este cauzata, in principal, de starea de pesimism impartasita de oamenii de afaceri si de consumatori privind situatia prezenta si viitoare din Europa. Consumatorii sunt pesimisti, de asemenea, in ceea ce priveste economiile lor si locul de munca.
Cifrele sunt mai pesimiste in zona euro (cele 12 tari membre UE care utilizeaza euro ca moneda nationala) decat in restul Europei, in special datorita performantelor din Marea Britanie si a catorva tari nou intrate in Uniune.

Dintre acestea, Polonia s-a remarcat cu cel mai ridicat nivel de incredere, in ceea ce priveste economia, din toate timpurile. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Germania, Spania si Italia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri