Noul pact european referitor la disciplina bugetara este dificil de acceptat, in forma sa actuala, de catre Cehia, tara care nu este membra a zonei euro, a declarat premierul ceh Petr Necas la sosirea la summit-ul UE, transmite AFP.
Necas a spus ca are rezerve serioase, fiind dificil de acceptat ca tari precum Republica Ceha sa semneze un astfel de document si sa contribuie la imprumuturile acordate de Fondul Monetar International unor tari din zona euro, dar sa fie invitate doar simbolic la negocieri, relateaza Mediafax.

"Daca vor ca noi sa ne angajam in vreun fel, daca vor sa platim, atunci prezenta noastra la masa negocierilor trebuie sa fie cu drepturi depline", a subliniat premierul.

Proiectul pactului destinat intaririi disciplinei bugetare in zona euro trebuie finalizat la summit-ul liderilor europeni care are loc la Bruxelles.
Textul prevede introducerea unei reguli de aur privind echilibrul finantelor publice in toate tarile, precum si sanctiuni automate impotriva statelor indisciplinate.

Pozitia lui Necas, presedintele partidului de dreapta ODS, intra in contradictie cu cea a sefului diplomatiei cehe, Karel Schwarzenberg, care conduce o alta miscare de dreapta, TOP 09, si care a avertizat la jumatatea acestei luni ca va pleca din guvern daca Necas nu va sustine pactul.

Cehia este membra a Uniunii Europene din 2004, dar nu face parte din zona euro.

Premierul Necas a afirmat in mai multe randuri ca guvernul sau nu va fixa un termen pentru adoptarea euro in timpul mandatului sau, care expira in 2014.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri