Standard & Poor's a avertizat ca ar putea retrograda "mai multe state cu rating foarte ridicat" din randul G20 daca guvernele nu vor implementa, pana in 2015, reforme de atenuare a cresterii cheltuielilor din sistemele publice de sanatate si alte costuri induse de imbatranirea populatiei.
Mai multe state dezvoltate din Europa, precum si Japonia si Statele Unite, vor suferi in urmatorii 40 de ani cele mai importante deteriorari ale finantelor publice din cauza imbatranirii populatiei, se arata intr-un raport al S&P, potrivit Mediafax.

"Cresterea persistenta a cheltuielilor din sistemele de sanatate va exercita presiuni severe asupra finantelor publice in urmatoarele decenii. Daca guvernele nu vor modifica sistemele de protectie sociala, acestea vor deveni probabil nesustenabile", considera S&P.

In absenta reformelor, S&P ar putea incepe din 2015 sa coboare ratingurile marilor economii ale lumii din cauza costurilor induse de imbatranirea populatiei, trend care ar putea conduce, din 2020, la o crestere a numarului de tari cu rating "junk", potrivit studiului prezentat de agentie.

Sistemul public de sanatate va genera probabil cele mai semnificative cresteri ale cheltuielilor in bugetele tarilor dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protectia sociala si situatii demografice care se deterioreaza rapid.

Spre exemplu, se estimeaza ca populatia Japoniei va scadea cu 30% pana in 2060, cand 40% dintre locuitori vor avea varste de peste 65 de ani, potrivit datelor oficiale.

Cheltuielile cu protectia sociala din Japonia, care includ pensii si servicii de sanatate, sunt estimate la 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) in anul fiscal curent, reprezentand circa 22% din Produsul Intern Brut. In anu lfiscal 2025-2026, aceste cheltuieli ar putea creste la 141.000 miliarde yeni.

Costurile din sistemele publice de sanatate ale tarilor dezvoltate nu vor fi insa propulsate numai de aspecte demografice. Tehnologiile noi, mai scumpe, si extinderea plajei de tratamente acoperite ar putea genera pana la doua treimi din cresterea estimata, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International, citat de S&P.

Agentia noteaza totodata ca reformarea sistemelor publice de pensii va fi insuficienta in cazul tarilor G20.

S&P considera ca nu este prea tarziu ca statele G20 sa ia masuri, insa reformele legate de costurile de imbatranire trebuie cuplate cu masurile de echilibrate a bugetului si implementate cel tarziu pana in 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri