Glencore International, cel mai mare trader de materii prime listat la bursa, a facut o oferta de achizitie a actiunilor pe care nu le detine deja la grupul minier Xstrata, evaluate la 21,9 miliarde lire sterline (35 miliarde de dolari), transmite Bloomberg.

Glencore vrea sa controleze minele de carbune, cupru si nichel detinute de Xstrata in intreaga lume, incercand sa-si integreze vertical afacerile pentru a obtine reduceri semnificative de costuri, scrie Mediafax.

Glencore a facut o oferta care constituie integral schimb de actiuni pentru fuziunea cu grupul minier, a anuntat joi Xstrata la bursa de la Londra.
Glencore detine deja 34% din actiunile Xstrata, restul companiei fiind evaluata la 21,9 miliarde lire in baza pretului de inchidere de miercuri de la Londra.

Cele doua companii au sedii in orase vecine din Elvetia si s-au separat acum zece ani, cand Xstrata a cumparat minele de carbune ale Glencore din Australia si Africa de Sud pentru 2,5 miliarde de dolari si s-a listat la Londra.

Fuziunea celor doi giganti ai industriei materiilor prime ar genera economii estimate de Credit Suisse la 704 milioane de dolari.

"Glencore este un trader si marketer dominant de materii prime, iar Xstrata este puternica in administrarea unor active dificile. Tranzactia ar crea o valoare enorma. Pe de o parte ai o experienta uriasa in domeniul minier, pe de alta parte ai expertiza solida in marketing. In acest caz, doi plus doi ar trebui sa faca cinci", comenteaza un analist australian specializat in industria miniera.

Actiunile Xstrata au crescut joi la Londra cu pana la 14%, iar titlurile Glencore au urcat cu 5,5% la Hong Kong iainte de a fi suspendate de la tranzactionare dupa aparitia primelor stiri privind potentiala tranzactie.

Glencore s-a listat la Hong Kong in luna mai a anului trecut printr-o oferta publica initiala de 10 miliarde de dolari.

Impreuna, Xstrata si Glencore ar inregistra un profit net de 11,2 miliarde de dolari in 2012, iar 65% din actiunile grupul rezultat ar reveni Glencore, intr-o fuziune la valoarea de piata, estima Credit Suisse in luna octombrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si