Cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, va investi 300 de milioane de dolari intr-o fabrica de fabricare, asamblare si testare a cipurilor, situata in sudul orasului Ho Chi Minh, Vietnam. Aceasta reprezinta prima investitie a companiei americane in Vietnam, reprezentand de asemenea si cea mai mare investitie a unei companii americane pe teritoriul fostului dusman SUA.

Investitia americana este rezultatul progreselor inregistrate de statul comunist din sud-estul Asiei, si mai ales a deschiderii autoritatilor din Vietnam fata de investitorii straini, in special cei americani. Presedintele Intel, Craig Barrett, a declarat, citat de publicatie Financial Times, ca spera ca aceasta investitie sa reprezinte inceputul unei lungi colaborari intre statul vietnamez si compania pe care o conduce. “Aplaudam progrele inregistrate de Vietnam in ceea ce priveste construirea unei infrastructuri si sprijinul acordat programelor de educare care au dus la creearea unei forte de munca capabile” a adaugat acesta.

Constuctia fabricii va incepe imediat, productia fiind programata sa inceapa in 2008. Prin aceasta investitie vor fi create 1200 de locuri de munca, noua unitate de productie alaturandu-se altor sase fabrici Intel, care impreuna creeaza o retea globala.

Vietnam a atras anul trecut investitii de aproximativ cinci miliarde de dolari, fiind piata cu cea mai mare crestere in ceea ce priveste numarul de utilizatori de pc-uri din sud-estul Asiei. In acest moment sunt 1,5 milioane de posesori de pc-uri in Vietnam (populatia tarii este de peste 80 de milioane), ceea ce reprezinta o crestere de peste 500% comparativ cu aproape 300 000 in 2004. Tintele de dezvoltare impuse de autoritatile din Vietnam prevad ca pana in 2010 procentul celor care detin un telefon fix sa creasca pana la 42%, 10% din vietnamezi sa aiba un computer propriu si 8 procente sa fie conectati la Internet.