Actiunile Vestas au scazut miercuri cu pana la 15% dupa ce compania daneza a raportat pierderi, rezultate care au ca efect modificari in structura de conducere la varf a celui mai mare producator de turbine eoliene din lume, relateaza Mediafax.
Vestas a raportat o pierdere de 166 milioane de euro pentru anul trecut, de patru ori mai mare decat anticipau analistii, potrivit Bloomberg. In 2010, Vestas a avut profit de 156 milioane de euro.

Directorul financiar, Henrik Norremark, a demisionat marti seara, la mai putin de o luna dupa ce a fost promovat ca director general adjunct si cu numai cateva ore inainte ca Vestas sa anunte rezultatele. Vanzarile si marjele au fost de asemenea in afara estimarilor prezentate de companie in ianuarie. Norremark trebuia sa ramana in postul de director financiar pana la gasirea unui inlocuitor.

Compania a fost afectata de competitia producatorilor din China, iar posibila incheiere a unui program de subventii in SUA ar lovi din nou rezultatele.

"Anul 2012 pare de asemenea sumbru. Este un semnal negativ pentru industrie. Compania cu cele mai mari comenzi in industrie in ultimii doi ani si cu cele mai bune poduse nu poate face nici macar un pic de profit", a afirmat Jacob Pedersen, analist la Sydbank Danemarca.

Presedintele Consiliului de Administratie, Bent Erik Carlsen, vicepresedintele Torsten Erik Rasmussen si unul dintre membri, Freddy Frandsen, nu vor candida pentru noi mandate la adunarea generala a actionarilor din 29 martie, potrivit documentelor depuse de Vestas la bursa.

Compania anticipeaza venituri de 6,5-8 miliarde de euro in acest an. Anul trecut, veniturile s-au situat la 5,8 miliarde de euro.
"Ne asteptam la o crestere a activitatii cu 40% fata de anul trecut, asa ca 2012 va fi un an foarte, foarte aglomerat", a spus directorul general, Ditlev Engel.

Engel a declarat in ianuarie ca i se pare "anormal" sa paraseasca Vestas intr-o perioada dificila pentru companie.

Industria producatoare de turbine eoliene este afectata de capacitatea de productie prea ridicata in comparatie cu cererea, declinul preturilor si al subventiilor acordate de guverne.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri