Ministrii de Finante din zona euro analizeaza modalitati de a intarzia partial, sau in intregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar in acelasi timp sa evite o incetare de plati dezordonata, au declarat mai multe surse UE, citate de Reuters.
Intarzierea ar putea dura pana dupa alegerile generale din Grecia, asteptate pentru luna aprilie, informeaza Mediafax.

Chiar daca cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, ministrii de Finante din zona euro nu sunt multumiti in privinta angajamentului liderilor politici eleni in privinta masurilor de austeritate si reformelor ce conditioneaza ajutorul financiar.

De asemenea, nu este clar daca nivelul indatorarii Greciei raportata la PIB, in prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborat la 120% pana in 2020 prin acordul de imprumut, asa cum au cerut reprezentantii UE, FMI si Bancii Centrale Europene.

"Exista propuneri de a intarzia pachetul financiar pentrru Grecia sau de a-l segmenta, astfel incat sa fie evitat un faliment imediat. Vor discuta optiunile. Exista presiuni din partea mai multor state sa nu se faca nimic atata timp cat nu exista un angajament clar al Greciei, care nu ar putea veni decat dupa alegeri", a afirmat un oficial european informat asupra pregatirilor pentru o conferinta telefonica a ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru aceasta dupa-amiaza.

Germania, Finlanda si Olanda sunt tarile care preseaza pentru intarzierea pachetului financiar, au afirmat alti doi oficiali. Germania este cea mai inversunata si vrea ca o aprobare finala sa fie data doar dupa alegeri.

Potrivit propunerii, un acord pentru preschimbarea de obligatiuni intre Grecia si creditorii privati, prin care se vizeaza reducerea poverii datoriilor cu 100 de miliarde de euro, prin acceptarea unei pierderi nominale de 50% de catre sectorul privat, ar putea continua in urmatoarele saptamani, iar procesul ar incepe in aproximativ o saptamana.

Daca preschimbarea de obligatiuni ar fi incheiata cu succes, Grecia ar putea evita intrarea in incapacitate de plata la 20 martie, cand are de rascumparat obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Aproximativ 30 de miliarde de euro din al doilea pachet financiar reprezinta "stimulente" ce urmeaza sa fie platite investitorilor privati pentru a-i incuraja sa participe la programul de preschimbare a obligatiunilor.

Aceaste fonduri vor trebui transferate Greciei, precum si alte 30 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, dar cea mai mare parte a fondurilor nu va fi aprobata.

Una din problemele majore a segmentaruii pachetului financiar este in ce masura investitorii privati ar fi dispusi sa participe la o preschimbare de obligatiuni, daca finantarea pentru Grecia, care reprezinta cea mai mare parte a celui de-al doilea pachet financiar, nu este aprobata, insemnand ca statul ar putea rata in viitor termene de plata.

Ca urmare, intregul pachet financiar ar putea fi intarziat pana dupa alegeri, cand exista sperante pentru un angajament clar al politicienilor eleni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri