Consortiul Nabucco ia in calcul dezvoltarea unui proiect mult mai restrans din cauza resurselor limitate de gaze naturale disponibile in regiunea Marii Caspice pentru export catre Europa, vizand acum un gazoduct mai scurt pe ruta Bulgaria-Austria, au declarat pentru WSJ surse apropiate situatiei.
Proiectul Nabucco vizeaza constructia unui gazoduct de 3.900 de kilometri de la granita de est a Turciei cu Georgia pana in Austria, care ar fi trebuit sa tranziteze Bulgaria, Ungaria si Romania. Conducta ar trebui sa fie alimentata cu gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice si Asia Centrala, cel mai probabil furnizor fiind Azerbaidjanul.

Iranul era de asemenea luat in calcul printre principalii furnizori ai Nabucco, insa escaladarea recenta a tensiunilor privind programul nuclear al tarii fac putin probabila o colaborare directa intre UE si Teheran in domeniul gazelor.

Cu o capacitate proiectata de 31 miliarde metri cubi pe an, principalul obstacol in calea realizarii proiectului este incheierea unor acorduri ferme cu statele furnizor din Asia Centrala care sa garanteze livrarea cantitatilor necesare pentru ca investitia sa fie viabila, precizeaza Mediafax.

In lipsa acestor angajamente, consortiul Nabucco vizeaza un nou proiect, pentru un gazoduct cu o capacitate de circa jumatate fata de cel actual, pe ruta Bulgaria-Austria, potrivit surselor citate de Wall Street Journal. Proiectul initial este inca "pe masa", potrivit uneia dintre surse.

Noua schema ar viza interconectarea Nabucco, in Bulgaria, cu gazoductul TANAP propus de compania petroliera de stat din Azerbaidjan, SOCAR, si societatea turca BOTAS, care ar trebui sa faciliteze tranzitarea gazului azer pe teritoriul Turciei. Practic, TANAP ar inlocui Nabucco pe teritoriul Turciei si ar face legatura cu exploatarile gazeifere azere, tranzitand Georgia.

Reprezentantii consortiului Nabucco Gas Pipeline International au confirmat petnru WSJ ca analizeaza diverse alternative.

"Luam in calcul mai multe scenarii, inclusiv diverse marimi in ceea ce priveste capacitatea si lungimea gazoductului. Totusi, scenariul preferat de noi este inca cel de baza si nu am luat inca vreo decizie finala", a declarat purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal.

La proiectul Nabucco participa companiile Transgaz Medias, OMV Austria (actionarul majoritar al Petrom), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri