PGNiG, compania nationala de gaze din Polonia, a intentat o actiune impotriva Gazprom la tribunalul international de la Stockholm, pentru a obtine reducerea pretului gazelor naturale importate din Rusia, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Polonia importa peste doua treimi din gazele consumate. Importurile anuale se ridica la 10 miliarde metri cubi de gaze, 90% provenind din Rusia.

PGNiG, care controleaza productia, transportul si distributia de gaze in Polonia, a avut in 2010 un profit de 2,46 miliarde zloti (589 milioane euro la cotatiile actuale), potrivit presei poloneze.

Compania a incercat sa ramana pe profit in 2011, afectata pe de o parte de relatia cu Gazprom si, pe de alta parte, de tarifele reglementate de agentia de stat URE.

Contractul PGNiG cu Gazprom prevede stabilirea preturilor de import in functie de evolutia cotatiilor internationale ale petrolului, care au urcat recent la maximele ultimelor opt luni. Impactul cresterii preturilor petrolului a fost atenuat usor de deprecierea zlotului cu circa 10% in acest an fata de dolar.

Compania poloneza a cerut URE inca din octombrie sa creasca tarifele la gaze, insa agentia nu a dat inca un raspuns, solicitand in mai multe randuri documentatie suplimentara de la PGNiG.

Multe companii de utilitati din Europa au cerut concesii de la Gazprom dupa pierderi de miliarde de euro anul trecut, la care au contribuit in mare masura si preturile ridicate din contractele pe termen lung cu grupul rus.

Principala revendicare a companiilor este scaderea proportiei din livrari indexata cu pretul petrolului in favoarea indexarii cu pretul spot al gazelor, modificare care ar ieftini considerabil materia prima.

In ianuarie, Gazprom a acceptat solicitarile privind modificarea contractelor din partea a cinci clienti din Europa, printre care Wingas Germania si gigantul francez GDF Suez. PGNiG nu se numara printre acestea.

"Gazprom a redus preturile unde a existat concurenta pentru gazul furnizat de ei. Sincer, este vorba de bunavointa Gazprom, si nu de argumentele PGNiG", comenteaza analistul Kamil Kliszcz de la firma de brokeraj DI BRE, din Varsovia.
PGNiG a refuzat sa comenteze continutul reclamatiei depusa la tribunalul international de la Stockholm, mentionand doar ca actiunea se refera la "modificarea conditiilor de pret din contractul pe termen lung semnat in 1996".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri