Ucraina a sustras pana la 40 de milioane de metri cubi de gaze, pe parcursul mai multor zile din luna februarie, a declarat miercuri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de RIA Novosti.

Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, a declarat in ianuarie ca Ucraina vrea sa reduca importurile de gaze rusesti de la 52 de miliarde de metri cubi la 27 de miliarde de metri cubi pe an, informeaza Mediafax.

Gazprom a reactionat atunci afirmand ca actualul contract nu permite modificarea unilaterala a volumului achizitiilor de gaze.

"Ucraina a pastrat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaze in februarie. Acest fapt a afectat Gazprom atat financiar cat si in ceea ce priveste reputatia grupului", a afirmat Miller intr-o discutie cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

Mai multe state europene au reclamat la inceputul lunii februarie scaderea livrarilor de gaze ale Gazprom, in perioada in care temperaturile au coborat sub -30 de grade Celsius. Italia, de exemplu, a fost nevoita sa ia masuri de criza pentru a reduce consumul de gaze si a mentine furnizarea catre consumatorii casnici.

Ucraina este probabil tara europeana cea mai afectata de conditiile meteo extreme. In prezent, statul ucrainean importa gaze echivalente unui volum anual de 60 de miliarde de metri cubi, peste nivelul contractat de 52 de miliarde de metri cubi, dar faptul este negat de autoritatile de la Kiev.

Medvedev i-a cerut lui Miller sa ia masuri pentru rezolvarea problemei.

"Rezolvati problema, la nivel corporatist si civil", a spus presedintele.

Compania ucraineana Naftogaz a respins acuzatiile ca ar fi sustras gaze destinate Europei, precizand ca in contractul cu Gazprom este specificat consumul maxim trimestrial si nu zilnic.

Un purtator de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat tot miercuri ca Ucraina nu va mai avea niciun rol in exporturile de gaze ale Rusiei, dupa finalizarea gazoductelor South Stream si Nord Stream, care nu vor tranzita teritoriul acestei tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Gazprom vrea sa reia livrarile de gaze spre Ucraina