Ucraina a sustras pana la 40 de milioane de metri cubi de gaze, pe parcursul mai multor zile din luna februarie, a declarat miercuri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de RIA Novosti.
Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, a declarat in ianuarie ca Ucraina vrea sa reduca importurile de gaze rusesti de la 52 de miliarde de metri cubi la 27 de miliarde de metri cubi pe an, informeaza Mediafax.

Gazprom a reactionat atunci afirmand ca actualul contract nu permite modificarea unilaterala a volumului achizitiilor de gaze.

"Ucraina a pastrat pana la 40 de milioane de metri cubi de gaze in februarie. Acest fapt a afectat Gazprom atat financiar cat si in ceea ce priveste reputatia grupului", a afirmat Miller intr-o discutie cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

Mai multe state europene au reclamat la inceputul lunii februarie scaderea livrarilor de gaze ale Gazprom, in perioada in care temperaturile au coborat sub -30 de grade Celsius. Italia, de exemplu, a fost nevoita sa ia masuri de criza pentru a reduce consumul de gaze si a mentine furnizarea catre consumatorii casnici.

Ucraina este probabil tara europeana cea mai afectata de conditiile meteo extreme. In prezent, statul ucrainean importa gaze echivalente unui volum anual de 60 de miliarde de metri cubi, peste nivelul contractat de 52 de miliarde de metri cubi, dar faptul este negat de autoritatile de la Kiev.

Medvedev i-a cerut lui Miller sa ia masuri pentru rezolvarea problemei.

"Rezolvati problema, la nivel corporatist si civil", a spus presedintele.

Compania ucraineana Naftogaz a respins acuzatiile ca ar fi sustras gaze destinate Europei, precizand ca in contractul cu Gazprom este specificat consumul maxim trimestrial si nu zilnic.

Un purtator de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat tot miercuri ca Ucraina nu va mai avea niciun rol in exporturile de gaze ale Rusiei, dupa finalizarea gazoductelor South Stream si Nord Stream, care nu vor tranzita teritoriul acestei tari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri