Parlamentul Greciei a aprobat joi planul schimbului de obligatiuni cu creditorii privati, componenta esentiala a programului de salvare de 130 de miliarde de euro, in pofida unor noi proteste fata de masurile de austeritate asumate in schimbul sprijinului financiar, transmite Reuters.

Schimbul de obligatiuni va duce la reducerea datoriilor Greciei cu 107 miliarde de euro, fiind o componenta esentiala a celui de-al doilea program de salvare. Prin aplicarea acestui program, ponderea datoriei publice in PIB ar trebui sa scada de la 160% in prezent la 120,5% pana in 2020, informeaza Mediafax.

"Prin aprobarea acestei legi, Parlamentul ne permite sa incepem sa iesim din acest vartej", a declarat ministrul de Finante Evangelos Venizelos.

Oferta va fi inaintata creditorilor privati pana vineri, iar schimbul trebuie finalizat pana pe 12 martie, inainte de termenul limita de 20 martie, cand ajung la scadenta datorii de 14,5 miliarde de euro.

Cele mai mari sindicate din Grecia au convocat o noua greva generala pentru 29 februarie, dar membrii guvernului sustin sa singura alternativa la planul de salvare este intrarea in faliment si iesirea din zona euro.

Creditorii privati ai Greciei detin obligatiuni de circa 200 de miliarde de euro si vor suporta o reducere a valorii nominale a acestora de 53,5% si o pierdere reala de 73%-74%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Studiu: 95% din pachetul de salvare acordat Greciei a ajuns la banci