Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.

Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.

Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut, scrie Mediafax.

Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.

Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Carne de pui din Ungaria, retrasa din Romania, din cauza gripei aviare