Garda financiara din Grecia a depistat un preot care avea in conturi un milion de euro. Prelatul a fost amendat cu 513.000 euro pentru evaziune fiscala, a povestit seful politiei fiscale din Grecia, Nikos Lekkas, intr-un interviu acordat Les Echos.

"Preotul a platit imediat intreaga suma, fara sa se eschiveze", a spus Lekkas.

Seful politiei fiscale a precizat ca tendinta de expansiune a evaziunii fiscale s-a oprit, iar controalele efectuate de Fisc au inceput sa dea roade.

"Am trimis un semnal pentru societate", a spus seful Fiscului din Grecia, care se asteapta pentru acest an la o crestere usoara a sumelor colectate din amenzi.

In 2010, politia fiscala a incasat din amenzi 4 miliarde euro, iar in 2011 sumele au crescut la 4,5 miliarde euro.

"Fiecare dintre cele 15 birouri regionale au primit foaia de parcurs, cu obiective detaliate si cuantificabile. La 30 iunie, toate birourile locale vor fi computerizate. Efectuam controale lunare privind activitatea angajatilor nostri. Cei care nu se tin de obiective sunt "transferati". Deja am transferat 40-50 de angajati dintr-un total de 1500", a spus Nikos Lekkas.

Printre tintele politiei fiscale se numara companiile petroliere, companii din sectorul metalelor pretioase, farmacii, dar si oficiali ai statului: primari si prefecti.

"Recent, am interceptat un jeep în Patras care transporta ilegal 490 lingouri de argint in Germania. De asemenea, politia fiscala a descoperit opt companii offshore implicate in traficul de persoane si a sechestrat 135 de kilograme de aur", a mai spus Lekkas.

Evaziunea fiscala este o plaga care a afectat statul elen si a adus finantele tarii in colaps. Fiscul a inasprit lupta cu evaziunea la solicitarile facute de FMI si Banca Centrala Europeana (BCE).

Grecia, practic o tara in faliment, a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 7,4% din PIB, iar pentru acest an estimarile vizeaza o reducere usoara a acestuia, la circa 6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
PSD il scapa pe Ciorbea de mare parte din datoria la Fisc