Presedintele BCE, Mario Draghi, a transmis liderilor europeni, care au semnat vineri un pact fiscal ce ar trebui sa limiteze criza datoriilor, ca BCE nu va mai introduce lichiditati masive in sistemul financiar si i-a avertizat sa nu intre intr-o stare de "automultumire" privind reformele, informeaza Mediafax.
In timpul unei cine joi noaptea, Draghi a spus liderilor europeni prezenti la reuniunea de la Bruxelles, ca acordarea de catre Banca Centrala Europeana de imprumuturi in valoare cumulata de peste 1.000 de miliarde de euro bancilor comerciale le-a castigat timp, insa nu poate avea loc o relaxare a reformelor, au afirmat oficiali prezenti la intalnire, citati de Reuters.

"A fost un mesaj precaut. A spus ca sunt semne timide de stabilizare, dar a subliniat ca situatia pe ansamblu este fragila", a spus un oficial din zona euro.

Un alt oficial prezent la discutia cu Draghi a afirmat ca seful BCE a atras atentia asupra faptului ca nu s-a incheiat criza, iar licitatiile de imprumuturi de urgenta pentru banci, prin care au fost acordate 530 de miliarde de euro in februarie, dupa 489 miliarde de euro in decembrie, nu vor mai fi repetate.

Lichiditatile totale introduse in sistemul financiar in circa trei luni sunt echivalente cu circa 10% din PIB al zonei euro.

"Avem trei ani pentru reforma, altfel lucrurile se vor complica foarte tare", a spus oficialul.
In ultimele doua saptamani, mai multe elemente, intre care aprobarea celui de-al doilea pachet financiar pentru Grecia si lichiditatile oferite de BCE, i-au determinat pe liderii europeni sa adopte un optimism precaut in privinta crizei datoriilor.

Reuniunea de pe 1-2 martie este prima din ultimele 18 luni in care lideri din UE nu s-au concentrat aproape exclusiv pe rezolvarea crizei. In schimb, s-a incercat punerea unui accent mai puternic pe crestere economica.

Programul de lichiditati al BCE, introdus la scurt timp dupa ce Draghi a devenit presedinte in noiembrie, a avut o contributie esentiala la calmarea pietelor financiare si limitarea crizei, dar seful bancii se afla sub presiune din interiorul BCE din cauza masurilor.

Seful Bundesbank, Jens Weidmann, un fost consilier al cancelarului german, Angela Merkel, i-a scris lui Draghi in februarie pentru a-si exprima ingrijorarea privind riscurile generate de aceasta strategie, iar alti oficiali importanti din BCE au acceeasi opinie cu Weidmann, considerand ca lichiditatile foarte mari ar putea crea dezechilibre si ar putea alimenta inflatia, potrivit Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri