Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat in ultimele saptamani, dar sunt necesare masuri in continuare pentru a convinge pietele ca mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), informeaza Mediafax.

"Am asistat la o imbunatatire substantiala in ceea ce priveste riscurile, comparativ cu luna noiembrie, in tari precum Franta, Belgia, Italia si Spania", a afirmat Orphanides la o conferinta in Cipru, transmite Reuters.

El a adaugat insa ca problema nu a fost inca rezolvata, intrucat riscurile sunt mult mai mari fata de acum doi ani.

Oficialul BCE considera ca un moment definitoriu a fost atunci cand liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de compatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar in cazul Greciei.

Orphanides, guvernator al bancii centrale a Ciprului, a sustinut in repetate randuri ca participarea creditorilor privati la sustinerea Greciei prin reevaluarea in scadere a obligatiunilor a contribuit la efectul de contagiune in zona euro.

"Prin abandonarea conceptului PSI in decembrie am imbunatatit cadrul general", a spus oficialul BCE.

Orphanides a adaugat ca planul de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, asa-numit-ul "compact fiscal" convenit in decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Marea Britanie a decis sa nu adopte pactul pentru ca nu a obtinut o serie de concesii pentru sectorul financiar, iar Cehia nu a semnat documentul intrucat nu considera ca acesta aduce imbunatatiri substantiale fata de reglementarile existente.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 14 martie: leul, inca un pas spre minim