Comisia Europeana a dat Ungariei un termen de o luna pentru modificarea a doua legi controversate, privind justitia si protectia datelor, cu avertismentul ca in caz contrar va fi actionata in justitie, dar a decis sa suspende procedura de infringment referitoare la independenta bancii centrale.
CE a decis totodata sa nu inceapa negocierile cu Ungaria pentru un program preventiv de finantare de 15-20 de miliarde de euro din partea UE si FMI pana cand problemele semnalate in cele doua legi nu vor fi rezolvate, transmite AFP citat de Mediafax.

Executivul UE a suspendat procedura de infringment pentru independenta banii centrale, dupa modificarile care au fost incluse intr-o lege constitutionala votata anul trecut. Totusi, institutia asteapta clarificari suplimentare privind un juramant de loialitate impus reprezentantilor bancii centrale si limitarea salariilor.

Premierul ungar Viktor Orban a primit astfel o noua lovitura, dupa anuntul recent al CE referitor la suspendarea fondurilor de coeziune, de anul viitor, din cauza derapajului fiscal.

"Conditiile nu sunt inca indeplinite, avem nevoie de clarificari inainte de a incepe discutiile", a declarat Pia Ahrenkilde, purtator de cuvant al Comisiei.

Dupa ce a lansat pe 17 ianuarie procedurile de infringment impotriva Ungariei, Comisia Europeana a anuntat miercuri ca trece la urmatoarea etapa, prin trimiterea unui "aviz motivat" guvernului Orban, in care cere modificarea prevederilor legale contestate.

Aceasta etapa creeaza conditiile pentru o reclamatie la Curtea Europeana de Justitie, daca autoritatile de la Budapesta nu opereaza modificarile in termenul limita.

In 95% din cazuri, statele aflate in aceasta situatie fac modificarile cerute inainte de etapa judiciara.

Decizia Comisiei risca sa amplifice conflictul dintre Bruxelles si Budapesta. Orban a reprosat deja, intr-un interviu, lipsa "legitimitatii democratice" a CE.

Comisia nu a fost multumita de explicatiile date de guvernul ungar referitoare la o lege care reducerea imediata a varstei de pensionare a magistratilor de la 70 de ani la 62 de ani, care ar avea drept rezultat retragerea a 274 de judecatori si procurori.

O sursa apropiata CE a declarat ca perioada de tranzitie pentru aplicarea legii este considerata insuficienta de catre CE.

Bruxelles-ul cere explicatii si in privinta prerogativelor sporite acordate presedintelui Consiliului Magistraturii.

Comisia mai solicita Ungariei sa modifice, tot in decurs de o luna, legea referitoare la Autoritatea nationala pentru protectia datelor cetatenilor, pentru a asigura independenta deplina a institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri