O prezentare expusa investitorilor General Electric releva o serie de schimbari fundamentale in ceea ce priveste raportul de forte dintre marile puteri economice ale lumii.

China a avut doua decenii senzationale, in timp ce Rusia si India vin tare din urma. Totusi, economia Statelor Unite ale Americii nu da semne de oboseala.

In 2010 China depasea Japonia si devenea a doua mare economie a lumii, dupa trei decenii de crestere sustinuta a PIB. China ar putea depasi si SUA peste aproximativ 15 ani, potrivit proiectiilor Bancii Mondiale. O estimare mai curajoasa apartine Fondului Monetar International, care estimeaza ca economia Chinei o va devansa pe cea a SUA in 2016.

In prezent, China este cel mai mare producator de bunuri din lume, iar in urmatorii ani va modifica radical ierarhiile in comertul international. La ce este China cea mai buna din lume? Spre exemplu, la energie regenerabila, iar anul trecut a devenit cel mai mare producator de bunuri din lume, recuperand pozitia pierduta la inceputul secolului al XIX-lea, si a incheiat astfel 110 ani de suprematie a Statelor Unite.

Brazilia a inregistrat un salt notabil in topul celor mai mari economii din lume: de pe locul 9 in 1990 pana pe pozitia a sasea. Brazilia a depasit Marea Britanie anul trecut, cand s-a apropiat foarte mult de cea de-a cincea economie a lumii, Franta. Economia din Tara Cafelei ramane in grupul select al celor care vor accelera in 2012.

In alta ordine de idei, primul grafic arata ca tarile asiatice se afla pe un trend ascendent, in timp ce harta de mai jos ilustreaza ca economiile africane si cele din America de Sud sunt o prioritate pentru marile companii datorita bugetelor alocate pentru dezvoltarea infrastructurii: miliarde de dolari in tari ca Libia sau Peru.

Sursa informatii: General Electric, Wall-Street.ro, BusinessInsider


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Despre cel mai mare contract din istoria omenirii