Ministrii de Finante din UE intentioneaza sa blocheze marti fonduri de coeziune de 495 milioane de euro destinate Ungariei, pentru ca nu a reusit sa tina deficitul bugetar sub control, decizia urmand sa fie o premiera in spatiul comunitar, au declarat surse diplomatice citate de Reuters.

Marea majoritate a celor 27 de ministri sunt pregatiti sa sustina propunerea Comisiei Europene (CE), de suspendare a fondurilor din ianuarie anul viitor, scrie Mediafax.

"Exista un consens pentru suspendarea fondurilor de coeziune destinate Ungariei", a declarat un diplomat.

Potrivit CE, Ungaria nu a reusit sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB, de la aderarea la UE, in 2004.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat in mare parte nationalizarii fondurilor private de pensii. Comisia considera ca masura nu este o corectie structurala a deficitului.

Autoritatile de la Budapesta au timp pana in septembrie pentru a demonstra CE ca pot realiza o ajustare sustenabila a deficitului, care sa coboare sub 3% din PIB anul viitor, dupa renuntarea la masurile exceptionale, precum taxele speciale impuse in anumite sectoare.

Comisia anticipeaza ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, daca nu va lua noi masuri.

Premierul ungar Victor Orban, care vrea sa obtina un imprumut preventiv de la FMI pentru reducerea costurilor imprumuturior, a declarat anterior ca se asteapta la o astfel de decizie din partea ministrilor UE, care va fi "de natura tehnica", dar a adaugat ca Ungaria nu va pierde niciun ban din fondurile UE, in 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia tarii se afunda: Deficit bugetar in crestere masiva