Avocati din Germania reprezentand 110 detinatori de obligatiuni ale Greciei vor da in judecata statul elen si banci, in urma schimbului de obligatiuni care a redus datoriile statului grec cu peste 100 de miliarde de euro, transmite Reuters.
Majoritatea investitorilor au cheltuit 100.000-500.000 de euro pe obligatiuni elene, cel mai mare plasament fiind de 3 milioane de euro, potrivit firmei de avocatura din Hamburg, care nu a mentionat bancile vizate de actiune.

In procesul care va fi intentat probabil la Washington, bancile vor fi acuzate ca nu au informat clientii in privinta riscurilor si li se va cere sa acorde compensatii, scrie Mediafax.

Separat, avocatii vor sustine ca Grecia, prin programul schimbului de obligatiuni, a incalcat un tratat germano-elen care protejeaza investitorii din Germania de riscurile politice.

Investitorii care au acceptat termenii schimbului de obligatiuni nu vor putea cere compensatii, au precizat un avocat de la firma de avocatura Groepper Koepke.

Ministerul de Finante de la Atena a anuntat luni incheierea preschimbarii obligatiunilor in valoare de 177 de miliarde de euro detinute sub incidenta legii elene de investitori privati, marcand prima etapa a celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie.

Operatiunea de preschimbare a obligatiunilor vechi cu unele noi a inceput in aceasta dimineata si a vizat doar portofoliul de obligatiuni de 177 miliarde de euro.

Noile obligatiuni elene au debutat luni pe pietele financiare la un pret cu un discount major fata de valoarea nominala, indicand ca investitorii au deja asteptari pesimiste in legatura cu finantele statului elen, scrie Wall Street Journal.

Potrivit Tradeweb, noile obligatiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominala.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri