Spania va adopta reducerile suplimentare de cheltuieli cerute de Uniunea Europeana (UE) si va incheia astfel disputa legata de bugetul pentru acest an, considerata un test pentru ambitioasele reguli fiscale adoptate la nivelul zonei euro, potrivit Wall Street Journal.

"Spania este angajata total in privinta ajustarii bugetare si in privinta reformelor structurale, asa ca, din aceasta perspectiva, propunerea va fi acceptata de guvernul spaniol", a declarat ministrul de Finante, Luis de Guindos, inaintea intalnirii de marti a sefilor finantelor din statele UE.

Ministrii de Finante au cerut luni Spaniei sa reduca deficitul bugetar tintit pentru anul acesta cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,8% la 5,3%, scrie Mediafax. Planul va permite relaxarea tintei de deficit in acest an, fata de obiectivul de 4,4% din PIB asumat anterior, insa mentine pentru 2013 limita de 3%.

Implementarea masurilor de austeritate pentru reducerea cheltuielilor este deosebit de dificila in Spania, in contextul contractiei economice si somajului foarte ridicat.

Disputa referitoare la deficitul Spaniei reprezinta cel mai important test pentru noile reguli de disciplina fiscala, care dau UE mai mult control asupra bugetelor guvernelor nationale. Regulile au fost adoptate dupa mai mult de un an de negocieri dificile si sunt considerate o parte cruciala a raspunsului Europei la criza datoriilor.

Potrivit noilor reguli bugetare, Spania s-ar putea confrunta cu penalitati echivalente cu 0,2% din PIB daca nu reuseste sa atinga aceste obiective.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pintea va reorganiza activitatea de transplant cu bani de la UE