Pretul petrolului se va stabiliza in absenta unor socuri majore

Lipsa unor evenimente majore va determina o stabilizare pretului mondial al petrolului, care nu va influenta astfel economia globala si pe cea chineza, a declarat duminica presedintele Biroului National de Statistica din China, Li Deshui, citat de Reuters.

"Daca vom evita socurile majore, vom ajunge la preturi mondiale stabile ale petrolului", a spus Deshui, cu ocazia reuniunii anuale a parlamentului chinez, informeaza Rompres

China este protejata de impactul preturilor mari ale petrolului deoarece este un producator important de petrol, importurile ating circa 40 la suta din consumul intern, carbune si energie hidro, a precizat Li.

Potrivit oficialului, China va reusi cu dificultate sa reduca in medie cu patru procente a necesarului de energie pentru productia fiecarui dolar din venitul national in 2006.

Solutia, a spus Li, rezida in modernizarea tehnologica si imbunatatirea structurii economiei astfel incat resursele sa fie folosite la un nivel mai redus.

China utilizeaza de patru ori mai multa energie pentru a genera un produs economic decit media G 7, potrivit unui studiu al Bancii pentru Dezvoltare a Asiei. Li a precizat ca procentul de opt la suta de crestere a Produsului National Brut lansat de premierul Wen Jiabao nu este o cerinta de extrema urgenta.

Previziunile guvernului de la Beijing au tendinta de a fi "precaute" in ceea ce priveste cresterea economica, lucru ce s-a intamplat si in 2005, cand cresterea economica a atins 9,9 la suta, fata de opt la suta cat fusese estimat de autoritati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri